Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

След седмица правителството решава за седми блок на АЕЦ Козлодуй

Още не се знае дали ще има намаление на цената на руския газ и през следващата година, съобщи Валентин Николов

По всяка вероятност следващата седмица Министерски съвет ще одобри проекторешение за реализиране на седми блок на АЕЦ Козлодуй, като след това ще се създаде работна група по проекта. Това съобщи днес заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, цитиран от БТА.

Решението ще е във връзка със спиране изграждането на АЕЦ Белене.

Николов съобщи още, че договорът за газопровода "Южен поток" е изпратен в ЕС, като вече са синхронизирани всички текстове от него. Също така проектната компания, която е собственик на тръбата, която ще преминава през българска територия, може да поиска да бъдат направени някои изключения от така наречената европейска газова директива във връзка с този проект.

Зам.-министърът обясни, че единият вариант е да се изпълнят директивите на ЕС за либерализация на енергийния пазар, което означава проектната компания да дава достъп за пренос на газ по газопровода и на други компании. При другия вариант е възможно ЕК да направи изключение (дерогация), каквото е дадено на газопровода "Северен поток".

Попитан за причините за решението на Русия да намали цената на природния газ с над 11 на сто, заместник-министърът потвърди, че единственото, което България е обещала, е да спазваме пътната карта, която е начертана за проектната компания за "Южен поток.

Това по думите му означава всички въпроси, които стоят в момента или ще възникнат, да бъдат решени в дух на добра воля.

В отговор на въпрос какви биха били аргументите ни пред руската страна, за да получим  намаление на цената на природния газ и за следващата година, когато вече ще имаме нов договор с Газпром, Николов коментира, че няма как да има намаление при условие, че нямаме готова формула за изчисление на цените.

Намалението трябва да дойде от самата формула, която трябва да се заложи в договора, смята Николов.

По статията работиха: Мая Цветкова, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември