IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След снеговалежите обстановката в Южна България остава тежка

Гълъбово, Батак, Минерални бани и Якоруда обявиха бедствено положение

15:58 | 09.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Десетки селища са изолирани и без ток. <em>Снимка: БТА</em></p>

Десетки селища са изолирани и без ток. Снимка: БТА

Общините Гълъбово, Батак, Минерални бани и Якоруда обявиха бедствено положение.Това съобщи Първан Секиранов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" пред БНР.

„По данни на енергийните оператори над 760 населени места са без ток. Имаме повреди както и по ниското, така и по високото напрежение. Направихме опити с вертолети от армията да установим по-точно местата на авариите. За съжаление, метеорологичната обстановка не позволява хеликоптерите да бъдат вдигнати. Продължават наземните работи по отстраняване на тези произшествия“, заяви той.

По-голямата част от населените места в община Минерални бани са без ток и вода. Двете училища са затворени. В Хасковска област общо в 10 училища не се провеждат учебни занятия заради неразчистени пътища и липсата на ток. Принудителната ваканция ще продължи да нормализиране на обстановката.

В община Якоруда е обявено бедствено положение в селата Аврамово, Бел камък, Смолево и Конарско. Това съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

„Община Якоруда обяви бедствено положение заради липса на ток в повечето от малките села и обилния снеговалеж. Чуваме се постоянно с ЧЕЗ. Опитват се да отстранят авариите, но проблем са силният вятър и снегонавяванията от  метър и половина - два. Там са най-сериозните проблеми в момента на територията на областта, село Аврамово, Бел камък, село Смолево и село Конарско“, каза  Михайлов.

От три дни има блокирани хора в хижа "Христо Смирненски" между Юндола и Белмекен. Роторната машина от снощи е на 300 метра от хижата, но пряспата е над 5 метра и самата машина е закъсала. С приоритет се решават задачите, свързани с осигуряване на болни на хемодиализа и други заболявания.

Бедственото положение в Смолянска област продължава. Отстранена е аварията към далекопровода от Девин към Смолян. Вече има ток в Смолян и в курорта "Пампорово", съобщиха от областната управа. Все още стотици селища в региона са без ток и без достъп. Местните хора бедстват с дни. Едно от 15-те села в Смолянска община е затрупано от снега.

На телефон 112 е постъпил сигнал за изчезнал човек. Жена от с. Кремене е известила, че мъжът ѝ е отишъл в местност край селото да нагледа животните си и от вчера го няма. На място са екипи на пожарната и спасителни групи.

Кметът на Смолян Николай Мелемов каза, че зам.-министърът на транспорта Валери Борисов го е уверил, че от днес следобед започва изплащането на пенсиите. Градоначалникът е организирал коли с мегафони, за да информират населението за ситуацията. Мелемов призова всички граждани да се включат в почистването на снега около блоковете. В овладяване на бедствената ситуация се включиха и военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон, които пробиват пътища до блокираните от снежните преспи села.

Областната администрация в Кърджали поиска от Министерството на отбраната хеликоптер, който да локализира местата на авариралите далекопроводи. Те се намират в труднодостъпни места и придвижването дотам на екипите е почти невъзможно. Това е причината за липсата на ток в толкова много населени места в областта.

Повече от 40 са повредените от тежкия сняг стълбове в областта. Трети ден без електричество са 280 селища. В други около стотина електрозахранването беше възстановено късно снощи. Трудният достъп до местата на авариите допълнително възпрепятства работата на екипите на енергийния системен оператор. Все още има селища с нарушени телефонни и мобилни връзки.

Над 30 сигнала за помощ са получени през изминалата нощ в Кърджали, основно за паднали дървета и болни хора. Поне 10 са случаите на транспортирани пациенти на хемодиализа, със сърдечни проблеми, диабетици и болни деца.

Най-критична е ситуацията в община Ардино, където са на привършване хранителните продукти. Пътищата там са затворени, а ток няма. Спасителните екипи имат готовност да снабдят с храна, вода и лекарства бедстващите селища. Продължава разчистването на основни артерии, отворен за движение само на леки коли е пътят за Хасково. Товарните автомобили се пренасочват по обходен маршрут през село Мост. Учебни занятия има само в град Кърджали.

В Гълъбово кметът Николай Тонев обяви бедствено положение. Градът и част от селата в общината от снощи са без ток заради наводнена подстанция.

Велинград, Батак и Сърница също са в бедствено положение. Десетки селища остават без ток. Три села над Велинград са изолирани от снега, каза областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

„Много населени места са без електричество. За първи път от 25 години ни се късат четири далекопровода с най-високото напрежение. Колегите от НЕК също са на терен. Много екипи работят. Бавно стават нещата, тъй като обикновено не може да се стигне до проводниците с техника и снощи се наложи на колегите да прекосяват планински местности по 14-15 километра пеша. Полагаме максимални усилия да направим достъпни високопланинските хижи. За станцията "Белмекен" тази сутрин тръгна роторна машина, тъй като снощи там имаше буря и не можеше да се чисти. Тежка техника в момента пътува за Велинград. Целта е до утре няма да има място, до което да не може да се стигне“, обясни областният управител.

Авариите в две трети от подстанциите на Електроенергийния системен оператор вече са отстранени. От енергодружеството съобщават, че без ток остават 7 подстанции, които захранват районите около Велинград, Батак, Рудозем и Ардино.

Пътищата Пещера – Батак и Белово – Юндола остават затворени.

Усложнява се и обстановката по долното течение на река Тунджа. Наводнени са стопански постройки и мазета в общините Тунджа и Елхово. Високите подпочвени води в района не спадат вече четвърти месец. С близо половин метър се е повишило нивото на река Тунджа в района на Елхово, което достигна 4 метра. След заседание на кризисния щаб тази сутрин е взето решение да бъде затворен пътят Елхово – село Трънково. Учениците се извозват по обходен маршрут. Под вода са градският парк и промишленият пазар. В ниските части на Елхово са наводнени мазета и приземни етажи. Нивото на реката при Ямбол за последното денонощие е спаднало с около 15 см, но при Елхово ще продължи да се покачва през следващите 2-3 дни.

Река Марица при Свиленград достигна 4,57 метра при критичен праг над 5 метра. Водите на язовир "Ивайловград" се изпускат контролирано и няма опасност от наводнение за населените места. В региона няма бедстващи хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още