IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливане на почивни дни – само ако празникът е през уикенда?

Предвижда се неработен ден да е следващият ги понеделник, който няма да се отработва

09:56 | 11.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече няма да отработваме съботи, а дълги уикенди ще има само, ако националният празник се пада в събота или неделя. Тогава неработен ще е и следващият ги понеделник.

Тази промяна в Кодекса на труда подготвя социалното министерство, съобщава “24 часа”. До тази мярка се стигна, след настояването на бизнеса да се премахнат дългите почивки и отработването в събота.

На този етап това предложение не е официално и е само на работно ниво, уточниха експерти, които работят по промените. Но министър Зорница Русинова вече призна, че ще търси варианти да се съобрази с исканията на бизнеса.

При новата система допълнителните неработни понеделници няма да бъдат отработвани, както това става в момента.

С промяната в Кодекса на труда ще отпадне правото на Министерския съвет да отпуска допълнителни почивни дни, с които до този момент се образуваха т.нар. дълги уикенди, когато празничният ден се пада близо до съботния и неделния. С новите промени, когато празникът е през седмицата, неработен ден ще е само този ден. 

Допълнителният почивен понеделник няма да се прилага за великденските празници, когато по традиция се почива от Разпети петък до понеделник след Великден.

Както е известно, преди ден шефът на парламентарната комисия по икономика и туризъм Петър Кънев от БСП поиска промяна на Кодекса на труда, която да сложи край на сливанията на почивните дни. Това пречи на бизнеса, бе категоричен Кънев и цитира проучване, според което едва 8% от работодателите имали положително становище, вероятно от туристическия бранш, а над 60 на сто смятат, че тази практика е вредна и пагубна.

Според бизнеса загубите от дългите почивки били от 400 до 600 млн. на година.

Кънев даде са пример "уникалния" май с 18 работни и 13 почивни дни. Той определи като абсурдна практиката за отработването, която освен у нас съществувала само в Румъния и Естония.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 7 години
Голямо мрънкане пада! Защото трябва да плащат извънредни за работа в почивни дни. Сливане на дни между 1-6 май се получава веднъж на няколко години и далеч не е всяка година. Например през 2017 г., даже по сегашните правила, няма нито един официален празник, който да се пада във вторник или четвъртък, за да бъде сливан и отработван. През 2018-а се получават две четворки - за 1 май и 6 септември.За сметка на това пък, новото предложение неработен да е понеделник когато празникът е през уикенда, ще компенсира сегашното състояние, при което празник през уикенда си остава през уикенда. Това е по-близо до английската практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още