IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет отпуска още 160 млн. лв. по мярката 60/40

С допълнителния финансов ресурс около 80 хиляди работници и служители ще запазят заетостта си

17:50 | 28.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Правителството осигури допълнително 161,6 млн. лв. за запазване на заетостта на около 80 хиляди работници и служители по мярката 60/40, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Средствата са одобрени като допълнителен трансфер по бюджета на Националния осигурителен институт. Те ще се използват по мярката 60/40 за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители в засегнатите от пандемията от коронавирус икономически сектори.  

Чрез отпускането на допълнителния финансов ресурс около 80 хиляди работници и служители ще запазят своята заетост.

Ресурсът е осигурен за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет.

С допълнителни 21 млн. лв. социалното министерство ще финансира ежемесечната помощ за родители на деца до 14 години, които поради извънредната епидемична обстановка не ходят на училище.

Правителството одобри и 2,5 млн. лева за 4142 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“. Придружават ги 418 учители или други педагогически специалисти.

Финансирането се разпределя между 154 училища - 137 общински и 17 държавни. Средствата за общинските училища  се отпускат по бюджетите на общините, а за държавните - по бюджетите на съответните министерства. Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в Министерството на образованието и науката се представи по електронен път сключеният договор с туроператор.

Одобрената от правителството сума включва средства за 26 училища с максимална сума на 100%; за 128 училища - сума в размер на 70% от заявената, и за 232 училища - сума в размер на 30% след сключен договор с туроператор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още