IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет отпусна 6 млн. лева за туроператорите

Екскурзоводите получават 4 млн. лева еднократна помощ

15:26 | 08.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Служебното правителство отпусна 6 млн. лева за туроператорите, които имат задължения към свои клиенти заради неосъществени пътувания заради пандемията. Това обяви министърът на туризма Стела Балтова след заседанието на Министерския съвет.

Средствата са част от пакета от 70 млн. лева, разписани в държавния бюджет в помощ на туристическия бранш.

В Закона за държавния бюджет с неговата актуализация беше предвидено за туристическия бизнес да се предоставят средства в размер на 70 млн. лева - 60 млн. лева от тях за подпомагане на туристическия сектор безвъзмездно, 6 млн. лева за туроператорите, както и 4 млн. лева еднократна помощ за екскурзоводите. 

Кабинетът предлага, ако парите не бъдат изплатени тази година, средствата да бъдат прехвърлени в бюджета за 2022 г. Възможно е 50-100 да са компаниите, които ще кандидатстват за тази помощ.

Това е трета нова схема само в мандата на служебния кабинет, каза Стела Балтова.

Средствата ще бъдат разпределени на пропорционален принцип спрямо броя на подадените заявления за подпомагане и реализирания оборот през 2019 г. без ДДС, като индивидуалният максимален размер на помощта е не повече от размера на загубата.

Плащанията ще са възможни, след като се получи нотификация от Брюксел за държавната помощ. Стела Балтова прогнозира, че одобрение може да има до две седмици.

„Ако не успеем да ги изплатим през тази година, ще бъдат прехвърлени в една набирателна сметка, за да могат да бъдат използвани следващата година“, каза министърът на туризма.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още