IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет трябва да излезе с план за изпълнение на препоръките на ЕК

Исканията са изпълними и доста по-конкретни, отколкото са били в други доклади, смята бивш правосъден министър

13:09 | 26.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Служебното правителство трябва да състави реалистичен, краткосрочен и честен план за изпълнение на препоръките на Европейската комисия (ЕК) в областта на правосъдието. Това коментира бившият вицепремиер по еврофондовете и бивш министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БНР.

Докладът от Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка беше представен вчера. Комисията настоява за публични отчети на главния прокурор за разследванията и повдигнатите обвинения, както и на ВКС и Министерството на правосъдието за осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта. Брюксел повтори искането за нов антикорупционен закон и специализиран нов ефективен орган за борба с корупцията.

По думите на Златанова планът трябва да се приеме веднага, защото няма време до следващия доклад. Експертът напомни, че страната ни разполага само с шест месеца до него. Проблемът според нея е в недостатъчното време с оглед на липсата на парламент, защото за изпълнението на препоръките има много законодателни актове, които трябва да се приемат.

Относно постигнатите резултати за 10 години мониторинг Златанова отбеляза, че от шест показателя, които бяха установени през 2006 г., когато механизмът се появи, в момента има три неизпълнени, два са частично изпълнени и един е почти изпълнен.

Липсата на достатъчно воля от страна на изпълнителната власт е сред основните причини за поредните критики в доклада на Еврокомисията, заяви Златанова.

По думите й не може да се посочи един виновник - нито институция, нито партия, за неизпълнението на препоръките досега, коментира тя.

Бившият министър отбеляза, че за седем от тези десет години под мониторинг на ЕК управлението е било на ГЕРБ. По време на тяхното управление реформите бяха забавени и заради превръщането на доклада на ЕК във вътрешнополитически и партиен инструмент, а не в инструмент на реформи, коментира Златанова.

„Нито една партия не може да направи сама, нито една от реформите, които са ни препоръчани за догодина“, посочи още тя. Според нея препоръките на ЕК са изпълними и доста по-конкретни, отколкото са били в други доклади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
Служебното правителство ще обяви ли истина, че чрез въведеното грешно управление на европейска парична система Европейският съюз влияе за актуални злини в България, после прави преценка на ставащото в България без да зачита своя роля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Каква е разликата между първите три и последните три?"в момента има три неизпълнени, два са частично изпълнени и един е почти изпълнен"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още