IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители в "София БТ" излизат на протест срещу съкращенията

На синдикатите и колектива не е представен анализ какво налага спирането на работата на фабриката

15:14 | 28.03.16 г.
Служители в "София БТ" излизат на протест срещу съкращенията

Служители в софийската фабрика на „Булгартабак“ - „София БТ“ ще протестират срещу плановете на компанията да съкращава персонал от 1 април. Решението е било взето по време на заседание на синдикалните организации в предприятието КНСБ и КТ „Подкрепа“, става ясно от съвместно съобщение на синдикатите.

Служителите ще организират два протеста – на 30 и 31 март. Първият ще бъде пред Народното събрание, а вторият – пред сградата на „Булгартабак“ в центъра на София.

„Протестите са по повод предприетите действия на мениджърския екип на „София БТ“ за масово уволнение на над 90% от персонала на дружеството“, е записано в съобщението. Според синдикатите от дружеството предлагат прекратяване на трудовите договори на работещите по инициатива на работодателя с уговорено обезщетение, но считано не от 1 април, а от 10 май.

На синдикатите и колектива до настоящия момент не е предоставен икономически анализ на необходимостта от спиране на дейността на дружеството, допълват още двете организации.

Преди седмици от „Булгартабак“ съобщиха, че ще освободят 400 свои служители заради загубата на пазари в Близкия изток. В края на миналата седмица директорът на Агенцията по приватизация Емил Караниколов уточни, че няма нарушение на приватизационния договор на предприятието – срокът, в който купувачът на тютюневия холдинг трябваше да запази броя на служителите, е изтекъл, а реално дружеството „София БТ“ не е преустановило изцяло своята дейност.

Ако бъде доказано, че „София БТ“ или друго предприятие в структурата на „Булгартабак“ в продължение на 12 месеца не извършва дейност, Агенцията може да наложи санкции до размера на стойността на сделката по приватизация – 100 млн. евро.

От „Булгартабак“ в съобщение до медиите уточниха, че търсят варианти дейността на „София БТ“ да не бъде прекъсвана. Междувременно коментираха, че средният размер на обезщетението, което ще получат съкратените служители, е 15 хил. лева. 

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още