IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители в топлофикационни дружества отново излязоха на протест

НЕК не се е издължила за изкупените количества електричество, централите пък не плащат за доставките на газ

18:07 | 06.11.14 г.
Служители в топлофикационни дружества отново излязоха на протест

Продължават протестите на работещите в топлофикациите в Русе и Плевен, а  "Топлофикация - Сливен" е в стачна готовност, предаде БНР. Дружествата се оплакват от неизплатени средства от страна на Националната електрическа компания (НЕК), а в същото време "Булгаргаз" вече предупреди, че ще намали доставките към топлофикационните дружества, ако не платят част от дълговете си. 

По-рано днес служебният енергиен министър Васил Щонов обясни, че газовото дружество трудно събира средства, за да плати задълженията си. Предизвикателството за този месец ще е да се намерят парите за плащането на доставките от природен газ от Русия за декември. 

За втори пореден ден енергетици от "Топлофикация - Плевен“ излязоха на протест и блокираха движението по главния път за Русе на изхода от града. Протестиращите настояват за спешни финансови мерки за изплащането на натрупаните от НЕК задължения за над 30 млн. лева към топлофикационното дружество. В резултат на забавените плащания „Топлофикация - Плевен“ трупа дълг към доставчика на природен газ.

Резервно гориво за "Топлофикация - Плевен" е мазут, чиято цена обаче е по-висока.  

И в Русе работещите в местната топлофикация излязоха на протест и затрудниха за час кръговото кръстовище около Дунав мост, но без да блокират движението. 

Припомняме, че от "Топлофикация - Сливен" преди два дни предупредиха, че имат гориво за броени дни. Сметките на дружеството са блокирани, а НЕК не са плащали за изкупуваната електроенергия. В резултат работата на топлофикацията може да спре всеки момент. 

Днес в Министерството на икономиката и енергетиката трябва да се проведе среща между представители на топлофикационните дружества, НЕК, БЕХ и други заинтересовани страни. На тях ще бъде обсъдена кризата с дружествата. 

Енергийният министър Щонов беше категоричен, че до режим на тока при тази ситуация не може да се стигне, а дори и при затваряне на топлофикациите биха се намалили дисбалансите в НЕК, защото произвежданата в ТЕЦ-вете енергия се изкупува на преференциални цени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още