Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Служителите в музеите и галериите излизат на протест

Те настояват за достойно заплащане и увеличаване на бюджета за опазване на движимото и недвижимото културно наследство

Работещите в музеите и галериите ще се включат в протеста на колегите си от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" на 10 декември.

По този начин в деня на празника на Националната библиотека ще защитим българската духовност, се казва в отворено писмо от Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" до премиера, министри, председателя на НС и парламентарни комисии.

Писмото е по повод заложените за догодина средства за опазване на движимото и недвижимото културно наследство в рамките на бюджета на Министерството на културата.

В писмото се посочва, че предвидените средства от години изобщо не отговарят на реалните нужди на сектора и е спазена традицията бюджетът за опазване на културното наследство да е най-нисък.

С годишен бюджет от 1.4 млн. лв. за проекти в Министерството на културата няма как държавата да очаква да бъдат реставрирани и 1% от движимите и недвижимите културни ценности, да бъдат обновени експозициите и фондохранилищата, да бъдат подпомогнати археологическите проучвания и изобразителното изкуство.

Работещите в областта на опазването на културното наследство заявяват, че то не е приоритет на българското правителство. Или е приоритет само на думи или тогава, когато трябва да се представим пред света.

Висококвалифицирани специалисти ще продължат да работят със заплати между 420 и 500 лв., а малкото останали млади колеги ще бъдат доволни, че от 2016 г. заплатите им от 400 лева ще бъдат повишени с 20 лева заради увеличението на минималната заплата, за която, както знаем, не се изисква дори и средно образование, пише още в писмото.

Ето защо специалистите в музеите и галериите настояват да бъде увеличена средната работна заплата в сектора минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.

Освен това да бъде увеличен бюджетът в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер, да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради.

Повече новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

По статията работи: Екип на Dnes.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

10
 
31
 
2
преди 4 години
http://getusanews.com/spotlight/call-of-duty-black-ops-3-review-ign/

Call of Duty: Black Ops 3 Review
10
 
31
 
1
преди 4 години
http://getusanews.com/spotlight/call-of-duty-black-ops-3-review-ign/

Call of Duty: Black Ops 3 Review

Още от Икономика и политика
Протестиращи блокираха централни булеварди в София