Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сметната палата четири пъти проверява концесията на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“

66% от препоръките на одитната институция са изпълнени през 2018 г., но често се налагат повторни и следващи проверки

Сметната палата четири пъти проверява концесията на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“

Снимка: Сметна палата на Република България

Прецедент в практиката на Сметната палата е извършената трета по ред проверка за изпълнение на препоръките, дадени с доклада за извършения одит на договора за предоставяне на концесия за подземни богатства – златно-медно-пиритни руди, чрез добив от находище „Челопеч“ – Софийска област, предоставена на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД за три години от началото на 2011 г.

Още по темата

При приемането на резултатите от третата проверка е взето решение за извършването на четвърта проверка за изпълнение на препоръките. Причината, поради която е взето решението, е препоръка в процес на изпълнение, свързана с разработването на финансово икономически анализ на концесията и предприемане на действия за постигане на икономически баланс между ползите и рисковете за държавата и концесионера.

Това съобщи независимата одитна институция, която анализира как са изпълнение дадени от нея препоръки през 2018 г.

От общо 579 препоръки, дадени през миналата година от Сметната палата на одитираните обекти за подобряването на дейността им, 381 са изпълнени, 57 не са изпълнени, 62 са частично изпълнени, а 72 са в процес на изпълнение.

Направени са общо 43 проверки за изпълнението на препоръките по извършените одити, показва анализът, съобщиха от независимата одитна институция. Тенденцията е положителна за увеличаване с 6% на изпълнените препоръки през миналата година в сравнение с 2017 г. От друга страна, има намаление с 4% на неизпълнените препоръки за същия период, отчитат в Сметната палата.

Още по темата

Одиторите констатират, че близо половината от неизпълнените препоръки са дадени при проверки на съответствие при финансовото управление, като най-много от тях са свързани с приемането на нови или с промени/актуализация на вътрешни актове, в т.ч. актове, приемани от общинските съвети.

От независимата одитна институция съобщават, че не са изпълнени препоръки за подобряване на управлението на бюджета, най-вече на приходите, за управление на имоти, за отдаване под наем, за управление на изпълнението на договори, за оценката на риска и за обществените поръчки.

При одитите на изпълнението най-много са неизпълнените препоръки, свързани с актуализиране на вътрешни актове или регламентиране на ред за извършване на определени дейности чрез приемане на нови вътрешни актове.

В Сметната палата констатират, че не се изпълняват и препоръки, които изискват съвместни усилия на повече от една институция, както и такива, свързани с приемане на количествени и други индикатори за измерване на изпълнението.

Във ведомството на Цветан Цветков определят като проблемни за изпълнение препоръките, които са дали за закриване на държавни структури, както и когато трябва да се прецизират функции на администрацията. В единични случаи те се натъкват на неизпълнени препоръки при дейности с делегирани правомощия, когато има  обвързване на финансирането с качеството на услугата, или се налага държавна подкрепа или гаранция за осигуряване на средства.

В Сметната палата не са доволни, че при специфичните одити не са изпълнени препоръките им за промяна на вътрешни актове, които трябва да се съгласуват от повече от една институция.

За препоръките, които не са изпълнени, изпълнени са частично или са в процес на изпълнение, Сметната палата уведомява парламента, Министерския съвет или общинския съвет за предприемане на действия за изпълнението им. Докладите от 20 проверки са изпратени на Народното събрание (един доклад), на Министерския съвет (10 доклада), на министъра на образованието и науката (един доклад) и по един доклад в следните общини – София, Бяла, Димово, Завет, Златарица, Медковец, Попово и Търговище.

Сметната палата установява, че през 2018 г., както и в предходните две години, липсва активност от страна на сезираните органи за предприемане на допълнителни действия за изпълнение на препоръките, като само в един случай е получена информация за допълнително предприети действия.

В случаите, когато при първоначалната проверка е установено, че препоръките не са изпълнени или са частично изпълнени, Сметната палата създаде възможност за извършване на повторни или следващи проверки за изпълнението на препоръките чрез промяната на правилата за организиране на осъществяването на контрол по изпълнението на препоръките.

През 2018 г. са взети седем решения за повторни проверки за изпълнение на препоръките,  извършени са две от тях –  за одита на изпълнение „Професионално образование за заетост“ за периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г., и за одита „Изпълнение на Националната стратегия за научни изследвания“ за периода от 1 август 2011 г. до края на 2014 г. в Министерството на образованието и науката, Фонд „Научни изследвания“ и Българската академия на науките.

През януари тази година са осъществени още две повторни проверки – за препоръките при одита „Принос на Хоризонт 2020 за постигане на целите на НПР България 2020 и националните стратегически документи“ за времето от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2015 г., и при одита на „Летище София“ ЕАД.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Парламентът одобри сделката за новите изтребители F-16 за 1,3 млрд. долара