IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата ще участва при спазване прозрачността на механизма на НЗОК

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване

12:57 | 25.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

Министърът на здравеопазването няма да контролира Механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Здравната каса, чрез внезапни проверки от назначена от него комисия. Това задължение се вменява на Сметната палата, но министърът ще може да отправя предложения до Надзорния съвет на НЗОК за изменение или допълнение на механизма и методиката на базата на одитния доклад.

Това прие парламентът окончателно при второ четене на промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от председателя на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ).

Според тях при осъществяване на контрола на бюджета на НЗОК Сметната палата ще изразява становище и за начина на прилагане на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на касата и на методиките за прилагането им, предава БТА.

Одитният орган ще изпраща за сведение доклада на министъра на здравеопазването. Въз основа на документа той може да предложи на надзорния съвет на НЗОК изменение и/или допълнение на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета й и на методиките за прилагането им. 

По изключение през 2021 г. , при обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести или при извънредна епидемична обстановка, механизмът, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на касата, не се прилага за лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, включени в Позитивния лекарствен списък, гласува парламентът. Това са медикаменти, заплащани напълно или частично за домашно лечение на територията на страната, както и в болничната медицинска помощ, извън стойността на оказваните медицински услуги.

Разходите на НЗОК в тези случаи, когато са над определените целеви средства в бюджета ú за 2021 г. и при отчитане и на дела на резерва, по решение на Надзорния съвет не подлежат на възстановяване от притежателите на разрешения за употреба, за които механизмът се прилага. Тази разпоредба е в сила до отмяната на извънредното положение, съответно на извънредната епидемична обстановка.

Припомняме, че в първоначалния си вариант законопроектът предизвика спорове сред депутатите и заинтересованите институции. Приетите на първо четене предложения разширяваха правомощията на здравния министър да упражнява контрол върху прилагането на Механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК и чрез назначената от него комисия да налага внезапни проверки на Касата по изпълнението му.

Така от ГЕРБ се съгласиха да коригират предложението здравният министър да контролира и проверява как Здравната каса прилага Механизма си за предвидимост и устойчивост на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още