IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата установи нарушения в две от най-големите АГ болници

Има проблеми в обществените поръчки и управлението на собствеността

10:18 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проверка на Сметната палата в две от най-големите АГ болници - „Майчин дом” и „Света София”, е установила нарушения, но не големи. Това каза по bTV председателят на одитната институция Цветан Цветков.

И двете болници изпълняват своите задължения, но дейността им не е достатъчно ефективна, обяви той. "Има нарушения на законодателството в обществените поръчки и управлението на собствеността", уточни председателят на Сметната палата по повод проверките.

В болница „Света София” са извършвани операции и е плащано на лекари, които не са на постоянен договор към лечебното заведение. Така се е стигнало до неправомерно плащане от 180 хил. лв. от Здравната каса към болницата.

Един лекар има 500 операции, а друг - 300. Това може да се окаже риск. Трябва да има еднаква натовареност. Освен това в едната болница пациентите не са имали право да избират лекар, а само екип, което в нарушение, каза още Цветков.

„Майчин дом” пък има нужда от нова апаратура и ремонт на базата, която не е била ремонтирана от 20 години.

Проверка на Сметната палата в Националната библиотека е установила остаряла база и лошо съхранение на книгите. Има голям риск от увреждане на книгите и този проблем съвместно трябва да решат Националната библиотека и Министерството на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още