Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Собственици на заведения с искания за помощ след новите мерки срещу Covid-19

Хотели, ресторантьори и заведения изпратиха писма до премиера Бойко Борисов

Собственици на заведения с искания за помощ след новите мерки срещу Covid-19

Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциция на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изпратиха писма до премиера Бойко Борисов във връзка с обявените днес мерки за ограничаване разпространението на Covid-19 у нас, които се очаква да влязат в сила в петък, 27 ноември.

В писмото си от БАЗ и СЗБ посочват ясни искания, включващи осигуряването на 80% от заплатите на служителите на заведенията, съгласно трудовите договори, на които те са назначени, както и на самонаетите лица спрямо осигурителната им тежест. Сред исканията фигурира и такова за разсрочване на задълженията към бюджета, натрупани след 13 март тази година (когато беше наложена блокадата), като се изтъква доводът, че това би предотвратило сериозната междуфирмена задлъжнялост.

Още по темата

Двете организации настояват за налагане на мораториум върху кредитите на юридическите лица, наетите и самонаетите, за още година, да се спрат или опростят лихвите върху задълженията към бюджета, които са натрупани в периода от март до декември 2020 г., както и да се компенсира стойност от 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в който бизнесът е затворен със заповед. Идеята е за новооткритите заведения да се вземе за база октомври 2020 г.

„Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/“, гласи текстът.

Друго искане на БАЗ и СЗБ е за разсрочване на такси смет или за преизчисляване. В писмото се призовава и за опрощаване на наемите в обекти, които са общинска и държавна собственост - отново за периода, в който обектите са затворени заради мерките за овладяване разпространението на Covid-19.

Организациите изтъкват, че според тях затварянето „само и единствено на заведенията за хранене и развлечения няма да доведe до желания ефект“. Като доказателство те посочват, че месец, след като нощните клубове са лишени от възможност да работят, не е постигнат ефект.

„Затова настояваме да ни бъде разяснено, какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и  при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат?“, посочват те.

От своя страна, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация посочва, че разбира нуждата от мерките, които налагат затварянето на бизнеса им, въпреки че подобен ход е пагубен за туризма.

„Както неведнъж сме заявали в публичните си изяви и в поредицата от писма до Вас и министрите от кабинета, за нас най-важно е здравето на нашите гости и служители. Сигурни сме, че ще излезем от кризата заедно чрез общи мерки и сътрудничество“, гласи писмото на БХРА до премиера.

Но от асоциацията настояват работниците и бизнесът им да бъдат подкрепени от държавата. Организацията припомня, че в последните месеци е изпратила няколко писма и предложения до кабинета, включващи мерки, които да позволят на бизнеса им да оцелее, а бюджетът да не бъде натоварен с допълнителни разходи.

„Предложихме многократно държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки на служителите в затворени бизнеси, за да успеем да запазим работните им места. Настоявахме за помощ за разсрочване на банковите ни кредити, за осигуряване на ликвидни средства, за финансова подкрепа, за разсрочване на задълженията към общини и държава, за редуциране на част от тях, за подпомагане на работодателите със затворен бизнес с процент от оборота им реализиран през 2019 г.З а съжаление ние не бяхме чути и не бяхме повикани на масата за преговори, като вместо това получавахме само косвени обещания, че се работи и ще бъдат предвидени още мерки за подпомагане на сектора“, посочват те в писмото.

От БХРА допълват, че общественият договор изисква баланс и паритет между страните, така че двигателят на икономиката, в частност туризмът, да продължава да работи.

Припомняме, че по-рано днес Българската стопанска камара обяви, че според нея освен ограничителни мерки са нужни и мащабни икономически мерки в подкрепа на бизнеса.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
6
 
3
преди 2 месеца
днес докато пътувах в колата слушах , някакъв обясняваше в ингилизко ще въведът електронен документ удостоверяващ , че си чист от ковид19 , който ще ти позволява да пътуваш и работиш свободно и не подлежиш на карантина . същевременно подготвят пунктове за масово ваксиниране . от тяхната ваксина на astra zeneca вече има произведени готови за употреба 3 000 000 дози , очакват само регулаторните разрешителни ... тези ще се оправят първи май ... също обясняваше че и в немско подготвят вече пунктове за масово ваксиниране ... и тия ще се оправят ... :)))
1
 
4
 
2
zelka007 до: mrynmryn
преди 2 месеца
ами то досегашните помощи бяха обвързани с миналогодишният ти оборот и чисто данъчно досие ... не се е разсипала да дава държавата , щото нема много , ама това дето дава са си го сметнали добре ... въобще не е на калпак щот си убав ... :)))
0
 
12
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Те още не са ги одобрили, те помощ искат... Ако ще им дават помощ, каквато и да е, тя да е на база внесени данъци.

Още от Икономика и политика
Хоум офисът и онлайн обучението вдигнаха двойно цените на лаптопите