IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалната комисия отхвърли пенсионните промени в КСО

В законопроекта на МС липсва възможност за избор при инвестиране на спестените пари от осигурените лица, аргументира се Хасан Адемов

19:21 | 19.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Липсата на избор при инвестиране на спестените пари и липсата на оценка на въздействие, преди да са приключили стрес тестовете на пенсионните дружества, се оказаха препъникамъните пред законопректа за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Депутатите от ресорната Комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърлиха проекта на Министерския съвет със седем гласа на одобрение, четири „против“ и трима „въздържали се“.

Още в началото на обсъждането председателят на парламентарната комисия д-р Хасан Адемов постави пред колегите си въпроса защо проектът не е обсъждан в Съвета за тристранно сътрудничество и дали не е добре да се отложи разглеждането му за период след края на прегледа на активите на пенсионните компании.

„Законопроектът трябва да се гледа от социалните партньори, защото защитава социалните права на осигурените лица в пенсионните дружества“, аргументира се Адемов.

Според него текстовете от закона трябва да се прецизират, за да няма двусмислия при тълкуването им, но като основен недостатък той посочи липсата на избор на пенсионни продукти „когато инвестираш собствените си средства“.

„Законопроектът пропуска да уреди „мултифондовете“, които да предоставят право на свободен избор на осигурените лица при допълнителното пенсионно осигуряване, въпреки че още в 41-то Народно събрание беше предприета промяна в тази посока, но не остана време да се гласува на второ четене“, припомни Адемов.

Председателят на социалната комисия изрази и тревогата си, че „бюджетната комисия може да претупа проекта“. Оказва се, че за първи път парламентарната комисия с председател Менда Стоянова ще е водеща при гласуването на промените в КСО. 

Против прибързаните изменения се обяви и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който изчисли, че от 1999 г. законът е бил преправян 117 пъти и изрази опасения, че това може да се случи пак.

„Необяснимо е това правене на парче, въпреки че законът се готви пет години, а ще влезе в сила през 2018 г.“, аргументира се депутатът.

Той предложи да се изчака произнасянето на Конституционния съд по измененията на КСО от 2015 г., които противопоставиха I и II стълб на пенсионната система и ограничиха правото на свободен избор на осигурените лица.

„Отдавна настояваме пред Министерството на финансите Комисията за финансов надзор да има по-голям бюджет, за да притежава необходимия потенциал, а не да вкарва външни експерти при оценка на пенсионните дружества. Към тях дори няма конкретни изисквания, свързани с професионалната им подготовка, това е циницзъм“, коментира емоционално Байрактаров предложените промени, свързани с оценка на управлението на пенсионните компании.

Той предложи Министерският съвет да изтегли законопроекта до приключване на стрес тестовете за небанковия финансов сектор, защото честата промяна на КСО „е много лоша и може да покаже, че системата е нестабилна“.

„Основен недостатък  в законопроекта на КСО е неуреденият въпрос с пенсионните плащания, при които да са защитени интересите на осигурените лица", заяви Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата  за допълнително пенсионно осигуряване. "В специално становище до Комисията по труда, социалната и демографската политика посочихме конкретни липси при уреждането на „мултифондовете“, за да може осигурените лица да имат избор на диверсификация на пенсионните си средства.“

Абаджиев препоръча да не се правят „промени на промените в КСО“, а да се допълни законопроектът, като задължително се намали административната тежест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още