IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалната комисия отхвърли увеличението на максималния осигурителен доход

Депутатите не приеха предложението максималният осигурителен доход да се изчислява на базата на 10 минимални работни заплати

17:28 | 28.09.11 г.
Социалната комисия отхвърли увеличението на максималния осигурителен доход

Депутатите от парламентарната комисия по труда и социалната политика отхвърлиха предложението максималният осигурителен доход отново да се обвърже с минималната работна заплата и да се определи в размер на 10 минимални възнаграждения. Предложението беше обсъждано при първото четене на промените в Кодекса за общественото осигуряване, които бяха гледани на днешното заседание на комисията.

Когато през 2000 г. беше възприет новият модел на пенсионно-осигурителната система, който се основава на три стълба – държавно обществено осигуряване (ДОО), допълнително задължително пенсионно осигуряване и допълнително доброволно пенсионно осигуряване, беше прието максималният осигурителен доход да бъде в размер на 10 минимални заплати. Тази обвързаност отпадна две години по-късно, по време на управлението на НДСВ.

Миналата година, когато се обсъждаше бюджетът на ДОО за тази година, въпросът за обвързването на максималния осигурителен доход с минималната работна заплата отново беше повдигнат от депутатите от Коалиция за България, но предложението им не се прие от управляващите.

В средата на септември т. г. за обвързаност в съотношение 1:10 заговориха синдикатите, което означава, че максималният осигурителен доход трябва да скочи от 2 000 на 2 700 лева, тъй като минималното възнаграждение беше увеличено от 240 на 270 лева от 1 септември.

Мотивите „за“

Председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев каза, че увеличаването на максималния осигурителен доход ще доведе до увеличаване на приходите в бюджета на общественото осигуряване.

Той посочи, че се очаква до края на годината дефицитът в ДОО да достигне около 300 млн. лева. „Имаме икономически растеж, увеличават се минималните осигурителни прагове, но не можем да съберем осигуровките“, коментира Стойнев.

Според Стойнев, увеличението на максималния осигурителен доход ще позволи да се вдигне и таванът на пенсиите, който в момента е 700 лева. Максималната пенсия се изчислява като 35% от максималния осигурителен доход.

Асия Гонева, експерт от КНСБ, допълни, че размерът на максималната пенсия би могъл да се замрази за определен период от време, така че да не се натовари изведнъж бюджета на общественото осигуряване.

Председателят на социалната комисия отбеляза, че вдигането на тавана на пенсиите може би ще бъде единственият шанс за растежа им догодина. Той каза, че в становище на Министерството на финансите се посочва, че "не се предвиждат политики за увеличаване на пенсиите през 2012 г.".
 

Мотивите „против“

Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още