Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Социалната комисия в парламента одобри Ивайло Иванов за управител на НОИ

Иванов обяви за свой основен приоритет подаването на заявления за краткосрочни и дългосрочни обезщетения да става изцяло по електронен път

Социалната комисия в парламента одобри Ивайло Иванов за управител на НОИ

Снимка: Pixabay

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика изслуша и одобри днес единствения кандидат за управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов, който в момента е заместник-министър на труда и социалната политика.

Кандидатурата му бе внесена от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а на 4 септември изтече крайният срок, в който парламентарните групи имаха възможност да предлагат кандидати за поста.

Иванов обяви за свой основен приоритет подаването на заявления за краткосрочни и дългосрочни обезщетения да става изцяло по електронен път. Той заяви още, че ще направи всичко по силите си това да се случи до началото на 2019 г.

Друг приоритет ще бъде осигурителният стаж да може да се проверява електронно, за да могат да се улеснят хората и да се редуцират опашките.

Пред журналисти, след като беше изслушан от депутатите, той посочи, че ще се запази опцията заявления и проверки да се подават и правят на място от всеки, който не може да го направи онлайн.

Той е категоричен, че така ще бъдат спестени много пари, а обявените от него приоритети са част от програмата за електронното правителство, която предвижда в момента, в който се определи обезщетението, да може да се получи директно по дебитната карта. 

Ако кандидатурата му бъде подкрепена и в пленарна зала, Иванов обяви, че ще работи и по възможността уведомителните писма от НОИ да се изпращат все повече по електронен път.

Съкращения в НОИ не се предвиждат, стана ясно още по време на изслушването. В момента във ведомството   работят 3467 души, но преди 2 години имаше сериозни съкращения, така че това е оптималният брой служители, обясни кандидатът за управител на НОИ.

На журналистически въпрос дали ще бъдат назначавани още хора, Иванов даде уклончив отговор, като по думите му на този етап не се предвижда увеличение на щата, но предвид някои нови функции на института, това не е изключено след време.

В крайна сметка кандидатурата му бе подкрепена от депутатите от социалната комисия, а Иванов бе определен като „доказан експерт в социалната област и безспорен професионалист“.

Процедурата за избор на управител на НОИ беше обявена, след като Бисер Петков, който изпълняваше длъжността, стана министър на труда и социалната политика в кабинета „Борисов“ 3. Докато Народното събрание избере нов управител, НОИ се управлява от Весела Караиванова-Начева. Ивайло Иванов е с икономическо образование, работил е в Агенцията за социално подпомагане.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стокообменът между България и Сърбия мина рекордните 1 млрд. евро