Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов я е приел

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка

Снимка: БТА

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов я е приел, съобщиха от правителствената пресслужба.

В разговор с Борисов министър Петков е заявил, че подава оставка заради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. 

Проблемите, свързани с исканията на родители на деца с увреждания ескалираха преди десет дни, когато организираха палатков лагер пред сградата на парламента за Деня на детето под наслов "Системата ни убива". Протестиращите така напомниха на депутатите, че проблемите на децата с увреждания трябва да бъдат решени днес и сега, а не след пет, десет или 20 години.

Родители на деца с увреждания настояха за адекватни социални услуги за децата им, за да могат те да ходят на работа. Те се оплакаха от проблем с национално представителните организации, които не виждат смисъл в това, което протестиращите предлагат по отношение на личната помощ. Те поискаха спешно Закон за личната помощ.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков разговаря с родителите на деца с увреждания и заяви, че се работи по нов закон за хората с увреждания и родителите на деца с увреждания вече имат свои представители в работната група. Ще работим за това, което вие формулирате като лична помощ, т.е. подкрепа, парични средства за хората с увреждания, които са в затруднения да се самообслужват. Работим да се случи и тази социална оценка на индивидуалните потребности, която е ключова, каза социалният министър тогава.

До 30 юни Министерството на труда и социалната политика пое ангажимент да представи концепция за Закон за социалните услуги.

Бисер Петков пое поста министър на труда и социалната политика в третия кабинет "Борисов", след като изкара два мандата като управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

Започва професионалния си път през 1988 г. като редовен преподавател в Университета за национално и световно стопанство, където през 2012 г. става доцент.

В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.

През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и заема този пост до май 2009 година.

С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
преди 11 месеца
И остава министър на финала. Каква е играта?
1
 
2
 
7
khao до: KinGio
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
като му четеш писането, той е направил своя избор ... избор на нецивилизованото общество... щом мислят че по спартански е по хуманно, значи са спрели някъде в ония години
6
 
2
 
6
KinGio до: penman
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Пожелавам ти да имаш дете с увреждания и да имаш право на труден избор.
6
 
15
 
5
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Днес подава оставка министър, утре цялото корумпирано престъпно правителство, което е сбирщина от слуги и *** на чужди служби и държави.
7
 
5
 
4
xkm
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
По спартански е десет пъти по - хуманно и за родителите , и за детето , и за обществото !

Още от Икономика и политика
Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равенството още е далеч