Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Социалните партньори обсъдиха Плана за възстановяване и устойчивост

Липсва информация за целите, задачите и обосновка за повечето проекти по Плана, посочват в позиция от БСК

Социалните партньори обсъдиха Плана за възстановяване и устойчивост

Снимка: Архив Ройтерс

Планът за възстановяване и устойчивост беше обсъден по време на онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Социалните партньори са разгледали мерките за излизане от кризата, свързани с пазара на труда, трансформацията към въглеродна неутралност на ЕС, както и управлението на инвестициите.

От прессекретариата на Президентството съобщиха от своя страна, че имат конкретни проекти, които да бъдат включени в Плана. Те ще бъдат представени по-късно от президентската институция.

Предложенията са свързани с насърчаване на иновациите, науката и образованието, развитие на високи технологии, повишаване на енергийната сигурност на България, стана ясно още от съобщението на Президентството.

Планът за възстановяване и устойчивост беше представен публично по време на серия от онлайн събития.

Още по темата

Според Българската стопанска камара (БСК) обаче липсва дискусия за конкретните действия по него. От Камарата изготвиха и становище по документа, според което за повечето реформи и инвестиционни проекти не са посочени целеви индикатори за изпълнение.

"Липсва и статистическа информация като цели, задачи, оценка на въздействието и обосновка за необходимостта и ефективността на предвидените инвестиции", казват от БСК в публикувана на страницата си позиция.

От Камарата очакват и пълна прозрачност на проектите, по които ще се разходват средствата по Плана и повече информация кои предприятия могат да кандидатстват за тях.

В своя анализ на Плана от БСК посочват, че по първия стълб "Иновативна България" не са предвидени никакви иновации. "В повече от половината мерки се разбира физически обект - да се построи нещо или да се закупи апаратура", отбелязват експертите на работодателската организация.

По "Зелена България", или втория стълб на Плана, с предвидени разходи от почти 4,5 млрд. лева не е предвидено преминаването към нисковъглеродна икономика, освен Националния фонд за декарбонизация, който обаче е с неясен статут и бенефициенти.

В третия стълб "Свързана България" ще се разпределят над 2,6 млрд. лева, но според БСК са подценени основните предизвикателства пред дигитализацията. За целта трябва да има концепция за киберустойчивост на икономиката.

По четвъртия стълб "Справедлива България" ще се разпределят 2,5 млрд. лева. Работодателите коментират, че са посочени предимно реформи в съдебната система и електронното управление и липсва цялостна визия за реформи и инвестиции, както и обосновка защо са включени в плана.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през Народното събрание