IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните служби ще проверяват семейства при отпускане на помощи за деца

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца

16:22 | 07.10.15 г.
Социалните служби ще проверяват семейства при отпускане на помощи за деца

Въвеждат се задължителни проверки от дирекциите за социално подпомагане при отпускането и предоставянето на семейни помощи. Това одобри правителството днес с промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца.

Поправките са свързани основно с привеждането му в съответствие с измененията и допълненията в закона, гласуван от депутатите през юли.

В правилника се уреждат всички необходими предпоставки за точно прилагане на новите разпоредби на закона, като в същото време се облекчават лицата и семействата във връзка с изискваните документи за преценка на правото за семейни помощи, уточнява се в съобщението на правителствената пресслужба.

С измененията се осигуряват необходимите предпоставки за предоставяне на семейни помощи в натура. Родителите на непълнолетни, които също са станали родители, вече няма да получават парични помощи, а само в натура.

Регламентира се и отпускането на помощи на съжителстващи родители без сключен граждански брак. Гарантира се равнопоставеност на семействата, отглеждащи деца, като се приравняват условията за помощи на лица със сключен брак и съжителстващите лица.

Проектът на закона за семейните помощи беше представен още в началото на годината от социалния министър Ивайло Калфин. С него се предвиждат изменения, които затягат контрола по разходването на средствата за семейни помощи и подобряват контрола по харченето на публичните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още