Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Социалното министерство готви пакет от мерки за семействата с деца

Обсъждат се варианти за семейни помощи, ако училищата и детските градини бъдат отново затворени, анонсира Деница Сачева

Социалното министерство готви пакет от мерки за семействата с деца

Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика подготвя кризисна семейна помощ, ако училищата останат затворени и през следващата учебна година. Това обяви в ефира на БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

“Тогава със сигурност ще трябва да подкрепим семействата, защото те вече са изчерпали своите възможности, както за платен, така и за неплатен отпуск, вероятно и своите спестявания“, каза тя.
Министърът подчерта, че не иска да избързва с анонс на лошата прогноза, целта е ведомството да бъде готово и при най-лошия сценарий. 

Още по темата

“Ако се наложи да се затварят училища и детски градини отново през есента, тогава ще предложим конкретна месечна помощ за семействата с деца, които да могат да се подкрепят за толкова месеци, за колкото е необходимо да се затварят училища и детски градини. Пак казвам, ако това се наложи“, посочи още Сачева.

Тя припомни, че е предвидена 3-месечна помощ по 50 лв за пенсионерите, която е възможно да бъде удължена, ако има тежка здравна криза и допълнителни ограничителни мерки.

Сачева се похвали, че има спад на в броя на регистрираните в бюрата по труда. По думите ѝ мярката 60/40 е успяла да запази почти 200 хил. работни места, а над 171 млн. лв. са изплатени на работодателите с цел да запазят служителите си.

Относно критикитие, че мерките нямат общо с коронакризата и не са насочени към бизнеса и работещите, Сачева коментира, че причината за предприетата политика е фактът, че е нужно подпомагане на всички структури, които са свързани именно с овладяване на коронакризата и с работа на първа линия – хората от системата на здравеопазването, от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда, която се грижи за безопасните и здравословни условия на труд.

“Мога да изброявам много от всички агенции и структури, които работят в момента именно за опазване на живота, здравето и жизнеспособността на компаниите. Всички тези структури ще получат допълнително възнаграждение, съответно увеличаване на работните заплати, срещу което ще трябва да има още по-високо качество на това, което те правят за хората “, обясни министърът.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 1 месец
9% данък за бирата и виното ,но за детските дрехи,обувки и храни,училищни помагала и учебници,униформи -намаление на данъка няма .Браво на такава държава ,как хубаво мисли за децата и семействата.Да пием немска бира и да не мислим за деца!
1
 
1
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като се обърне колата.....,пътища много.....
0
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
но самите роми - не, В това правителство беше зам.-министър на образованието и не справи с връщане на учениците в училище при доста висока заделена сума. Нямаше наказание, има повишение - КАК не си я представям и не ме е убедила, че става за министър и то на социалната политика в България!
1
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Само като видим тази персона с физиономия на леден блок, ми се дръпва нещо от позитивното отношение към света. ТКя добре си поминУва - сменя партии и любовници, бая се напечели от проектите в защита на ромите,

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията