Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Социалното министерство стартира две нови програми за подкрепа заради кризата

Едната мярка е насочена към автобусните превозвачи, а по линия на другата ще се субсидират заплати и осигуровки при наемане на регистрирани безработни

Социалното министерство стартира две нови програми за подкрепа заради кризата

Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика стартира две нови програми за подкрепа на бизнеса и заетите и подготвя вариант за удължаване и разширяване на мярката 60/40. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в предаването Седмицата на Дарик радио.

Едната нова схема е в подкрепа на автобусните превозвачи. От 1 юли всички хора, които работят във фирмите за автобусен превоз, ще ползват компенсация от 290 лева на човек за период от 6 месеца – т.е. до края на годината. Така фирмите ще задържат хората въпреки намалените обороти, посочва тя.

Фирмите ще трябва да докажат поне 205 спад на оборотите заради коронакризата, допълни зам.-министърът. Компенсациите ще се изплащат всеки месец.

В последните седмици на юни ще тръгне и нова възможност за наемане на регистрирани безработни. Ще се изплащат субсидии на работодателите в размер на минималната работна заплата и осигуровките за до 3 месеца. Общо 160 млн. лева са отделени за тази мярка, обясни Зорница Русинова.

В тази мярка ще отчетем регионалните диспропорции. Ресурсът ще се разпределя на областно ниво спрямо регистрираните безработни, като най-големият брой е в големите градове, коментира тя.

Още по темата

Мярката 60/40 ще бъде удължена до 30 септември, като ще има изискване само за спада на оборотите на фирмите, но не и за непълното работно време, каза още тя. Ще се разграничат и секторите с най-голяма необходимост от подкрепа.

По думите на Зорница Русинова схемата 60/40 е задържала безработицата с около 5% и помага на 200 хил. човека да получават доходи. Около 60% от фирмите, получили компенсации, са с персонал до 10 човека, а 30% - до 50 човека, цитира тя данни на социалното министерство.

Близо 300 хил. души са регистрираните безработни към момента, като около 95 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда от 13 март насам, посочи зам.-министърът.

През последните две седмици икономиката започна да се връща към предишното си състояние. Около 950 души са регистрирани като безработни вчера – много по-малко в сравнение с първите дни на извънредното положение, когато средно 3 хил. души се регистрираха на ден, посочи тя.

Със смекчаването на ограничителните мерки и възстановяването на дейност има ръст на хората, които започват работа. Само вчера 1 800 човека са започнали работа, каза още тя.

Обмислят се и друг тип услуги в подкрепа на възрастните хора, които ще се разработват съвместно с местните власти, обясни Русинова.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
8
 
6
khao до: фиг.1
преди 1 година
Няма профилна снимка
сетих се още нещо... като искаме държавата да подкрепя заетоста... що разкарахме комунизма?
1
 
5
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
ето статия от преди малко:https://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mtsp-zapochvashtite-rabota-previshavat-broia-na-registrirashtite-se-kato-bezrabotni-305316/та кво спасяваш, ще ми кажеш ли?
1
 
10
 
4
khao до: фиг.1
преди 1 година
Няма профилна снимка
айде да не се лъжем че тия "стимули" по целия сват са за хората и за тяхното добро, не са..... за бизнеса, който подържа политиците са!
3
 
8
 
3
khao до: фиг.1
преди 1 година
Няма профилна снимка
разбира се че е прочетох...и това е няква твоя интерпретация, не бих променил с нищо първия си коментар.... явно и ти сенвъзползваш от тези държавни подаръци, но аз съм против моите данъци да се приватизират от частни лица.да имаш частен бизнес идва със съотвентните отговорности и риск... не може да национализирате загубите от лошото управление на вашите фирми с нашите пари, капиш? ... и после да ми го изкарваш че ми помагаш да имам работа.
7
 
1
 
2
фиг.1 до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Прочети статията. Програмата е в подкрепа на заетостта.

Още от Икономика и политика
Пламен Николов: Смятам да прелея бизнес опита си и в политиката