IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолог: Приоритетите за управление на държавата са като за предизборна кампания

ИТН при следващи избори няма да премине бариерата за влизане в парламента, "Възраждане" ще има гласове, сравними с тези на БСП и ДПС, посочи Юлий Павлов

14:45 | 04.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Социолог: Приоритетите за управление на държавата са като за предизборна кампания

По думите му важните аспекти за гражданите са повишаващите се цени и ниските доходи. Според него впечатление в случая прави неграмотността на цялата политическа класа. 

"Вие можете да имате едно, две или три неща, които да са преди всички останали, а не 17. Осем са приоритетите на "Продължаваме промяната", четири на БСП и пет на "Демократична България". Това е абсурдно от граматическа гледна точка", категоричен е социологът и изброи кои са конкретните сектори, които управляващите планират да реформират, ако отново са на власт.

"Ако погледнем приоритетите на БСП – те са свързани със здравеопазване, образование и възстановяване на икономиката – това, от което хората се вълнуват", поясни Павлов.

"Продължаваме промяната" се съсредоточават върху това министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, а "Демократична България" върху въвеждането на конституционни промени, посочи социологът и заяви, че това е несериозно, като се има предвид, че те не разполагат със 120 депутати.

Политологът Цветанка Андреева смята, че Асен Василев едва ли ще стои по-убедително от Кирил Петков като премиер по две причини.

"Първо, защото вероятно няма това мнозинство, което заставаше зад Кирил Петков като министър-председател. Чисто идейно и чисто количествено вече липсва това мнозинство. Второ – това е един изключително лош компромис, който "Продължаваме промяната" правят. Те всъщност поднесоха главата на Кирил Петков на Корнелия Нинова", смята Андреева.

По думите ѝ от "Продължаваме промяната" залагат на една сравнително успешна краткосрочна стратегия, тъй като говорят за шест месеца управление, което би било изгодно на всички. Тя смята, че така управляващите в оставка ще могат да довършат реформите, които обещаха, а опозицията "ще натрупва все повече легитимност, за да си върне властта".

Според Андреева изгода има и президентът Румен Радев, който макар и чрез изказване на своя вицепрезидент Илияна Йотова все пак пожела успех на Асен Василев.

Социологът Юлий Павлов изрази убежденията си, че всички трябва да се притесняват от служебен кабинет на Румен Радев освен проруски настроените.

"Това е една от причините, поради които привикването на депутати по този начин, е по-малкото зло в сравнение с предсрочните избори", обясни той. Той очаква, че при евентуален предсрочен вот електоралната картина след второто място няма да се промени, но с едно изключение – ИТН ще бъде на ръба на влизането в парламента и вероятно при едни следващи избори няма да премине бариерата.

"За сметка на това ще участва партията на Стефан Янев, "Възраждане", които ще имат гласове, сравними с тези на БСП и ДПС. В един следващ парламент сегашните управляващи няма да имат 109 депутати, а около 100 максимум, ГЕРБ и ДПС няма да имат 93 депутати, а около 100. Останалите 40 ще бъдат от "Възраждане" и "Български възход", прогнозира Юлий Павлов. 

Цветанка Андреева коментира, че картината в следващ парламент ще е "фрагментарна, ситуацията и предизвикателствата обаче ще са различни".

Какви са политическите прогнози за съставяне на правителство след проведените разговори на „Продължаваме промяната“ с БСП и „Демократична България“? Какви компромиси трябва да направи партията „Продължаваме промяната“? Ще успее ли Асен Василев да получи поддържащо мнозинство в парламента? Измества ли партията на Янев ИТН в следващия парламент?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още