IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолози: Има криза на доверието към управляващите

Твърденията, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина не почиват на познаването на обществените нагласи, показва проучване на „Медиана“

13:58 | 12.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Събитията от последния месец сериозно са ударили върху авторитета на управляващите. На практика всички представители на управляващите (без Йорданка Фандъкова) бележат сериозен спад в обществената си популярност.

Най-сериозен е ударът върху премиера Бойко Борисов. За един месец той е загубил 6 % от личния си рейтинг, следван от Волен Сидеров (- 5 %); Томислав Дончев (- 5 %); Цветан Цветанов (-3 %). Спадът и общата оценка на работата на кабинета е „Среден“ – 3,29.Това са основните изводи на Агенция „Медиана“ в изследване, което проучва обществените и политическите нагласи през септември. Интервютата с 1006 човека са направени в периода 1– 8 септември, съобщиха от социологическата агенция.

Само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинета да изкара пълен мандат са намалели с близо 10% (с 6% за последния месец), констатират в „Медиана“. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то да си отиде предсрочно (29%) е само 8%, докато преди три месеца беше 20%.

От анкетите се разбира, че намаляват оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще. Влияние вероятно оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период, посочват социолозите.

На този фон не се наблюдава драстично разместване на електоралните нагласи. ГЕРБ губи 1% от електоралната си подкрепа, но все още води пред основния си политически опонент (БСП) с 3,5%. 

Кризата във властта от последния месец (и острите пререкания на Волен Сидеров и Валери Симеонов) най-сериозно е ударила Обединените патриоти. Те са загубили над 3% от електоралния си потенциал в рамките на месец.

„Воля“ продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2%. Две партии успяват да изплуват над психологическата граница от 2% - „Демократична България“ и „АБВ“. Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила и не се наблюдава сериозно влияние на ДОСТ на Лютви Местан сред този електорат.

“СПОРЕД ВАС, КАКВО ОЧАКВА СТРАНАТА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 12 МЕСЕЦА (СЛЕДВАЩАТА 1 ГОДИНА)?”

От „Медиана“ посочват, че картината на относителна политическа стабилност би могло да се окаже твърде измамна. Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за засега хипотетичните, „Партия на Слави Трифонов“ и „Партия на Румен Радев“. Те очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори и непредвидимо бъдеще. Социолозите са на мнение, че в този смисъл твърденията, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото. 
 

„АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА СЕГА, В МОМЕНТА, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още