IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„СОФ Кънект“: Летище София очаква около 30% повече пътници през тази година

Дефицитът в приходите през 2022 г. ще бъде 32 млн. евро

12:45 | 15.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Летище София</em></p>

Снимка: Летище София

Летище София очаква около 30% повече пътници през тази година в сравнение с миналата. Чрез политиката за таксите новият концесионер възнамерява да привлече повече авиокомпании, заяви пред БНР Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „СОФ Кънект“.

В първите три месеца на 2021 г. трафикът е бил слаб, а през  летните месеци преминалите пътници са били с  30% по-малко спрямо 2019 г. Все пак от април е налице възстановяване. 

Кабайеро коментира, че пандемията е предизвикала най-тежката криза в авиационната индустрия досега. Но за следващото лято авиокомпаниите имат запитвания за по-голям трафик.

Оптимистично настроени сме, но Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и Eвроконтрол прогнозират, че няма да възстановим трафика от 2019-та поне до 2024-2025 г., предупреждава директорът на „СОФ Кънект“.

За 2020 г. през летището са минали почти 3 млн. пътници за цялата година или с 15-20% над средното ниво за Европа.

Повечето пътувания са с цел посещение на семейството, а 25% се падат на туристическите и на бизнес пътуванията и тук концесионерът вижда потенциал за растеж.

„За следващата година се надяваме на по-добри резултати, но България е на последно място по ваксинация в  Еврсъюза, само 20% от хората са ваксинирани. Това е проблем за авиационната индустрия. Ако няма напредък във ваксинационната кампания, може би правителството ще наложи отново рестрикции“, опасява се той.

За 2021 г. той очаква дефицит в приходите от 32 милиона евро. „Възстановяването ще е малко по-дълго, защото Летище София е дългосрочен проект за нас. Кризата, породена от коронавируса, не променя нашия инвестиционен план.

Предвиждаме 624 млн. евро инвестиции“, декларира  Кабайеро.

Той посочи, че ще бъде увеличен капацитетът на пунктовете за проверка на сигурността и гишетата за регистрация.

Догодина изцяло ще бъдат обновени безмитните магазини на Терминал 2. В зоната след граничен контрол вече има нова мебелировка.

През следващата година за Терминал 2 е планиран нов ръкав за отвеждане на пътниците към самолета, както и изграждане на нови полетни изходи.

През зимния сезон ще има  нови линии. През лятото започват директни нискотарифни полети до Абу Даби, ще има директен полет и от София до Доха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още