IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София инвестира 7 млн. евро в тикет система, билетчето отива в историята

От пролетта на 2012 година в столичния транспорт ще се пътува само с електронна карта

18:15 | 23.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
София инвестира 7 млн. евро в тикет система, билетчето отива в историята

В градския транспорт в София ще се пътува само с електронна карта от пролетта на 2012 г.

"Дотогава и в автобусите ще бъде въведена тикет системата за таксуване на пътници", обяви зам.-кметът Любомир Христов.

Сега електронни валидатори и автомати за продажба на билети има монтирани само в тролеите и трамваите.

След като и автобусите бъдат оборудвани с такива устройства, сигнали от всички машини ще се предават до център на градския транспорт.

"Така ще се отчитат по-добре приходите от продажбите, пътуванията и натовареността на линиите", обясни Христов.

Тикет системата ще струва около 7 млн. евро, а средствата ще се осигурят чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Сега по линиите в столицата се движат около 650 автобуса. С въвеждане на електронната система за таксуване постепенно ще бъдат премахнати билетите и пътниците ще се возят само с електронни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 13 години
И така, според заглавието, инвестираме в "тикет система", билетчето отива в историята... Май българският език отива в историята заедно с културата на българина. Каквото и чудо да е новата система, "тикет" едва ли означава нещо кой знае колко по-различно от "билет" - и двете думи са чужди, само че от различни езици. А това, че журналистите и управниците предпочитат да използват по-непознатата, не ги извисява нито в езиково, нито съответно в управленско отношение. Отделно, съчетанието тикет система е по-подходящо за турски или английски език, отколкото за български. Билетна система би запазило поне граматическата форма на прилагателното име. Тези бележки може да изглеждат неуместни, но така е само на пръв поглед. За да има напредък един народ, е необходимо известно самоуважение, включително и уважение към собствения език и национална култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Само искам да вмъкна тук следното. Спрете да критикувате напразно, защото това са системи, които работят от 6-7-8 години вече в 90% от европейските столици! Какво искате не мога да разбера? Плюете, но всъщност това е един от най-разумните варианти! Безплатно искате, хубаво го искате, е не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
kosuma
преди 13 години
Ивкооо, тези системи работят от десетилетия в масовия транспорт в чужбина.А както знаем системите се ръководят от хора. Ако харата немагат да работят със системата незначи , че системата е лоша......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Ivkoo
преди 13 години
Ама не става ясно, като ще бъде само с електронни карти... Какво правим, ако искам еднократно пътуване... Хмм... Нещо недомислено има тук и май отива на празни приказки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
jamiemirror
преди 13 години
Аха, то щото сега няма да е в ущърб. Заема кой ще го плаща?И сегашните електронни системи не работят на практика - за какво са ни ОЩЕ неработещи системи - да се налапа някоя приятелска фирма ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Дано все такива новини се чуват, че досегашните управляващи на местно и всякакво ниво си правиха каквото си искат, и всичко в ущърб на населението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още