IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София през 2018 година - мръсен въздух и лоши ремонти

Строителството на метрото върви по план

18:17 | 30.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

2018 година беше колкото успешна, толкова и неуспешна за общинското управление на столицата ни.

Няма как, когато говорим за София, да не започнем с ремонтите на улиците в града. Няма как да не споменем ул. "Граф Игнатиев". Месеци наред разправии заради проблемен ремонт предизвикаха редица недоволства сред гражданите и градската опозиция.

Оказа се, че ремонтът на улицата и подмяната на трамвайното трасе изглеждат покъртително, а качеството на изпъление – ниско. Този прословут ремонт беше осмиван в социалните мрежи с редица снимки и колажи.

Предвид дългия срок на изпълнение, централната градска улица трябваше да изглежда една идея по-добре.

През октомври проблемият ремонт предизвика общински съветници от БСП-София да дадат извънреден брифинг на самата ул. "Граф Игнатиев", на който изненадващо пристигнаха общински съветници и народни представители от ПГ ГЕРБ. По време на дебатите председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов обясни, че изпълнението на проекта на ул. "Граф Игнатиев" показва, че Столичната община не може да харчи парите на софиянци правилно. 

Според него една инициатива за по-добър център на столицата е опорочена. Паргов коментира, "че е време кметът на София Йорданка Фандъкова да изпие горчивата чаша на плодовете от 10-годишното си управление".

Председателят на Столичния общински съвет от ГЕРБ Елен Герджиков пък не пропусна и отговори на политическите нападки на своите опоненти. Според него извънредните брифинги и истерични ситуации, които правят представителите на политическата група на БСП, са поредният сценарий за предизборна кампания.

Този ремонт и неговото изпълнение, както и цялата процедура с обществената поръчка по избирането на изпълнител, станаха повод за започване на разследване от прокуратурата. Разследването беше насочено и срещу зам.-кмета с ресор транспорт Евгени Крусев, който именно поради тази причина подаде и оставка.

До края на мандата му ресорът му се пое от друг зам.-кмет на столицата - Дончо Барбалов, на който това му е трети ресор след финанси и здравеопазване.

Имаше и ремонти, които се оказаха по-успешни и не предизвикаха недоволство у гражданите. Трасето на голяма част от бул. "България" бе подменено; беше разширен проблемен участък от бул. "Тодор Каблешков", беше обновен тесният бул. "Монтевидео"; беше изградена Северната скоростна тангента.

През 2018 година се работи и много активно по третия лъч на софийското метро. Очаква се то да тръгне през 2019 година.

При ремонта на тротоарите на централната ул. "Московска" пък беше открита късноантична гробница със стенописи.

В разгара на лятото горяха бившите Царските конюшни, които за пореден път станаха повод за скандал и разногласия между управляващи, опозиция и обществото.

Пожарът стана 2 години след разгорелият се скандал покрай собствеността на имотите и тяхното продаване, заради което бившият областен управител на София беше обвинен за сключване на неизгодна сделка и подаде оставка, а прокуратурата стартира разследване.

Веднага след това Министерството на културата активизира максимално бързо процедурата по даване на предварителен статут на културна ценност за бившите конюшни.

С близо 64 млн. лева от програмата "Региони в растеж" бяха ремонтирани 26 училища и детски градини в София. През лятото съшо така бяха засадени и 1000 дървета по учебните и културни институции.

Бяха обновени редица паркове и градски градинки. Сред тях бяха "Южен парк", "Северен парк", "Западен парк". През 2019 година се очаква да продължат инвестициите на общината в подобряването на зелените площи.

През лятото възникнаха някои проблеми и усложнения заради неочакваното количество поройни дъждове, което се изипа през юни. Тогава столицата почти се наводни като подадените сигнали, вследствие на една от бурите, за един ден достигнаха 1500. Дъждът наводни улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, магазини. Народът тогава писна, че шахтите и отводнителната ни система като цяло са стари и недобре работещи, а кметът Фандъкова се оправда, че никой не може да каже дали всички шахти са почистени.

Наводнението наложи и почистването на Владайската река при бул. "Сливница".

Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още