IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София ще има тикет система в транспорта до края на годината

До 2021 година Столична община предвижда "Синята зона" в столицата да се превърне в нискоемисионна, посочи общинският съветник Зафир Зарков

14:40 | 09.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджетът за транспорт в София нараства всяка година. Предстои пускането на третия лъч на метрото през април. Освен това се увеличава тенденцията за ползване на дългосрочни транспортни карти за градския транспорт, заяви общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков в ефира на Bulgaria ON AIR.

"До края на тази година ще бъде пусната в експлоатация тикет системата, която безспорно ще даде възможност за по-справедливо таксуване и тарифиране. Системата ще бъде много по-достъпна и ще предоставя възможност за зареждане на картата през всички смарт устройства. За пенсионерите и учениците няма да изчезнат преференциите", категоричен е Зафир Зарков.

Той заяви, че през 2021 г. предстои да се случат редица положителни събития и градският транспорт на София ще промени облика си.

"В следващата година-две столичният транспорт ще бъде на изключително добро европейско равнище", смята Зарков.

Нискоемисионните зони са добре познати в повечето европейски градове. Ако искаме ефективни мерки по отношение качеството на атмосферния въздух, някои от тях трябва да бъдат и по-радикални", Зарков.

Според него са необходими нормативни промени, за да се ограничи движението на тези автомобили “и трябва да направим така, че те да бъдат разпознаваеми”. Министерството на транспорта вече готви изменението на уредбата за годишния технически преглед.

"Всеки автомобил след проверка ще получава съответния стикер за това какви вредни емисии отделя. Това ще позволи всички общини в България да провеждат по-смислена политика. Столична община е готова със система, която да може да наблюдава влизането на такива автомобили в центъра на града. Има около 90 камери монтирани на всички входно-изходни артерии", посочи Зарков.

Измененията в закона трябва да се случат до 2021 г. Предвижда се нискоемисионната зона да бъде "Синята зона" в София.

"Ние все пак проявяваме цялостно разбиране към социално-икономическата ситуация, затова ограничаването засега е само в централната част на града", отбеляза общинският съветник.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още