IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София ще се озеленява като Виена

Виенската община и Столичната община ангажират гражданите си с облагородяване на междублоковите пространства

14:32 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С  4 млн. лева е увеличен бюджетът на София за озеленяване през тази година. Това заяви Йоана Христова, заместник-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване“ на откриването на форума „Градове на бъдещето: Виена и София".

Столична община планира да започне мащабно поетапно обновяване на "Западен парк", парк „Въртопо“ в „Младост“ и  „Парк Дружба“. Целта на градската управа е да поддържа зеления облик на столицата и да я нареди сред най-зелените градове на Европа.

Според Христова междублоковите пространства са изключително важни за облика на София, а грижата за тях е както на Столична община, така и на всички хора, които живеят в града.

„Стремим се към поддръжката на зелената система на столицата, която изпълнява урбанистични, екологични, естетически и рекреативни функции", посочи ландшафтният архитект Димитър Данчев, който е директор на „Зелена система“ в общината. Опитваме се да запазим и да компенсираме зелената растителност. Въпреки проблемите, свързани със строителството в столицата, има механизъм, с който де се намери баланс между частния и обществения интерес, за запазване на зелените пространства, обясни още той.

От своя страна  Томас Райндл, първи председател на Виенския общински съвет, който също присъстваше на форума, заяви, че „Виена си е поставила за цел да стане образцов екологичен град и това е дългосрочна визия за развитието на австрийската столица.

„Въпреки че Виена се увеличи със 70 хиляди  души през последните години, ще запазим 50-те процента зелена площ на града", увери той. 

Иновациите в околна среда за увеличаване на зелената площ между жилищата са сред целите, чрез които се запазва качеството на живот във Виена. Това заяви инж. Петра  Шанер от „Агенция Виена – умен град“. Според нея разстоянието между зелените пространства, които свързват зелените зони, не трябва да е повече от 250 метра.

Като постижение за вътрешноградските зони, Шанер изброи озеленените фасади и покриви, площадките за игра и спорт. Тя акцентира върху екологичните проекти, с които се развива градско земеделие с плодови и зеленчукови  градини. Чрез тези инициативи се засилват и социалните контакти, допълни Шанер.

Колегата ѝ Габриел-Ренато Гергинеску информира, че 15 милиона квадратни километра са новите зелени площи  и места за отдих, планирани за Виена през следващите години. За пример той посочи гората „Норберт Шеед“.

„Предстои изграждане на зелена зона в 22 район „Донаущад“, където е планирано построяването на много нови жилища, но чак през 2019 г. проектът ще бъде представен за обществено обсъждане и едва след това ще  започне реализацията му“, разкри той. Гергинеску уточни, че в момента там има зеленчукови и плодови градини.

Като добро съчетание  между  зелени пространства  и бизнес сгради той посочи парк „Хелмут Цилк“ и парк „Роберт Хохнер“.

„За да се следи за изпълнението на проектите и развитието на града правим зелен мониторинг. Със самолети се правят снимки, с които се констатират проблемите и след това градим стратегиите“, обясни експертът.
Ако има нещо, по което си приличат Виена и София, е, че градските им управи осигуряват семена за посев и растения за засаждане. Българската столица ангажира гражданите си чрез програмата „Зелена София“, където  те кандидатстват с проекти  за облагородяване на междублоковите прастранства, а получават и паркова мебел, обясни още Гергинеску.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още