Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Софиянски: България се разви по-успешно от 1997 до 2007 г. отколкото от 2007 г. до днес

По думите на Красен Станчев от ИПИ основата разлика между служебните кабинети през 90-те и правителството на Огнян Герджиков е, че днес несигурността е висока

Софиянски: България се разви по-успешно от 1997 до 2007 г. отколкото от 2007 г. до днес

От ляво надясно: Димитър Вучев, Красен Станчев и Стефан Софиянски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България се развиваше по-успешно от 1997 до 2007 г. отколкото от 2007 до 2017 г. Това заяви бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през 90-те години, когато той е бил служебен премиер, и днес, когато на власт идва служебният кабинет на проф. Огнян Герджиков има съпоставима рамка, в която държавата се е развивала. „Възможностите в новата обществено икономическа обстановка са много по-големи. Увеличаваме задлъжнялостта си, тоест взимаме заеми, имаме донорство от ЕС, но не даваме тези резултати , които би трябвало и бихме могли да дадем“, каза Софиянски.

„Влизайки на 1 януари 2007 г. в Европейския съюз, вместо днес, през 2017 г., да сме някъде по средата или по-близо до Вишеградската четворка по стандарт, ние се отдалечихме. В това благородно надбягване между европейските държави за стандарта и за грижа за своите граждани, ние изостанахме изключително много“, коментира той.

Според доц. Красен Станчев, председател на Института за пазарна икономика (ИПИ) голямата разлика е, че днес има много несигурност. „При този кабинет ние не знаем кой ще бъде в следващото редовно правителство, както и дали то няма да има кратък живот по подобие на това на Пламен Орешарски“, каза Станчев. „Друга основна разлика е, че кабинетът на президента е по-важен от кабинета на премиера, защото той ще трябва да се справя с няколко политически предизвикателства,  които далеч не са тривиални“, добави той. 

Целия разговор със Стефан Софиянски и Красен станчев вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
преди 3 години
Няма профилна снимка
Мдааам, местните жилетки от пике. Няма ли да кажете нещо за Бриан, умна глава ли е?
0
 
2
 
6
Спящият бик до: Стоян Петров
преди 3 години
Няма профилна снимка
Той наистина вярва, че Земята се върти около него. Няма лошо, но на такива мястото им е другаде, не в студиото.
0
 
7
 
5
преди 3 години
Няма профилна снимка
Идеята му е, че когато той бе във властта нещата вървяха, а след него е дошъл потопа. Обикновен нарцисизъм.
0
 
6
 
4
supertrader до: mpy_yordanov
преди 3 години
Няма профилна снимка
Края на мегасветовния бум го постави великия Бен Бернанке и иковомиката влезе в депресия, от тогава до сега от депресията се измъкват саммо тези държави които могат да прецакат другите и тяхната икономика да расте само и едиственно за сметка на рушащите се икономики на други държави. Създаването на атмосфера на несигурност с точки в които сигурността е с голяма разлика превръща тези точки в магнит за богатство и благосъстояние. Богатите изключително много забогатяха в резултат на тази икономическа среда и това богатство не е дошло от небитието а то е за сметка на обедняването на много хора.
1
 
6
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Ефектът от влизането ни в ЕС не трябва да се брои от 2007 като ефект, това е аматьорщина, а от 2001 г. например, защото оттогава започват уеднаквяването на законодателството, предприсъединителни фондове и ефекта от влизащите инвеститори, защото ще влизаме в ЕС.

И най-вече, защо никой не обясни на Софиянски, че от 2007-ма е Голямата рецесия, а до 2007 г. е мега световен бум.

Смешно е да се сравняват периодите 1997-2007 и 2007 - 2017
Те са несравними! Все едно да сравняваш коне с кокошки.

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията