IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софийска вода" АД иска увеличение на цената на водата с 14 ст.

БСП-София е против поскъпването на водата в столицата

17:05 | 17.03.14 г.
"Софийска вода" АД иска увеличение на цената на водата с 14 ст.

"Софийска вода" АД иска увеличение на цената на водата в София с 14 стотинки на куб. метър от 1 юли 2014 година с  мотив, че цената на ВиК услугите е единственият източник на инвестиции за компанията, а и повишението е в съответствие с разчетите си за 2014 година, съобщиха от дружеството.

Така водата за столичани ще струва 1,61 лева без ДДС за куб. метър, вместо досегашните 1,47 лева.

Бизнес планът на „Софийска вода“ за периода 2014 – 2015 година е изработен съобразно указанията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В него са предвидени инвестиции за тези две години в размер на 80 млн. лева, допълват от дружеството.

Според общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет водата в София не трябва да поскъпва.

Припомняме, че през пролетта на 2013 година дружеството също беше внесло искане за увеличение на цената на водата с 14%. Тогава от ДКЕВР обявиха, че ще предложат намаление на цената с 4%. В резултат „Софийска вода“ се отказа от претенциите си и изтегли своето искане.

През лятото на миналата година пък се разгоря спорът между „червените“ общински съветници и „Софийска вода“ по повод концесионния договор на дружеството и изпълнението на записаното в него. От софийската организация на БСП поискаха да бъде прекратена концесията на столичното ВиК дружество, с мотив, че то не изпълнява задълженията си за намаляване на загубите на вода.

Процедурата за отнемане на концесията обаче е в правомощията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Прекратяването на договора трябва да стане след като регулаторът установи неизпълнение на записаното в условията. Такива предписания ДКЕВР не е правила.

През есента СОС отхвърли и искането за референдум за прекратяване на концесията на „Софийска вода“, поискано от общинските съветници от БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още