IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали"

Решението е във връзка с иск на настоящото ръководство на дружеството, като съдът иска спорът да се реши по същество

11:49 | 23.06.21 г.
<p>
	Строителството на участък от магистрала &quot;Хемус&quot;. <em>Снимка: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Строителството на участък от магистрала "Хемус". Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

Софийският градски съд е спрял производството по вписване на новото ръководство на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, вижда се от решение на съда, публикувано в деловодната му система.

Решението е във връзка с иск на настоящото ръководство на компанията – изпълнителния директор Стоян Беличев и членовете на съвета на директорите Александър Филев и Иван Коларов. Исковата молба е входирана вчера, 22 юни, а съдебното решение е излязло по-късно следобед на 22 юни, става ясно от решението.

Основен аргумент в исковата молба е нарушение на член 21 от Закона за публичните предприятия – че не е проведен конкурс за новите членове на ръководството на дружеството, както и че броят им не трябва да е по-малко от пет, тъй като се касае за голямо предприятие по смисъла на Закона за счетоводството.

В документа се посочва, че производството по вписване на новото ръководство на „Автомагистрали“ се спира до решаване на спора по същество.

В началото на юни служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова обяви, че сменя ръководството на компанията заради разкритията, че е прехвърляла дейности на други фирми без състезателно начало.

За нов директор е назначен Валентин Вълков, който заемаше същата длъжност през 2017-2018 г. Другите двама нови членове в Борда на директорите са Иван Станчев и Десислава Христова. Иван Станчев е бил ръководител на отдел „Укрепване на свлачища“ в държавната компания, а Десислава Христова е заемала длъжността член на Съвета на директорите на дружеството.

Сметната палата, която провери дружеството, констатира в доклада си, че „Автомагистрали“ няма капацитет да изпълни възложените от държавата дейности, въпреки че предишното ръководство на Агенцията „Пътна инфраструктура“ твърди обратното.

В доклада са констатирани и пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството, заради които средствата не се разходват ефективно и прозрачно.

В периода 2018-2020 г. „Автомагистрали“ получи от пътната агенция без обществена поръчка договори за строителство и ремонти на пътища за около 4 млрд. лева – дострояването на магистрала „Хемус“, ремонта на пътя Видин – Ботевград и укрепване на няколко свлачища. Договорите са съгласно регламента за т.нар. инхаус или вътрешни поръчки с мотив да се избегнат забавяния заради евентуални обжалвания при организиране на тръжна процедура.

Впоследствие „Автомагистрали“ сключва договори с други фирми – външни изпълнители, които да работят по обектите, като са платени значителни аванси. Регионалното министерство обяви наскоро, че е предприело действия да си върне тези аванси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още