Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали"

Решението е във връзка с иск на настоящото ръководство на дружеството, като съдът иска спорът да се реши по същество

Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали"

Строителството на участък от магистрала "Хемус". Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

Софийският градски съд е спрял производството по вписване на новото ръководство на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, вижда се от решение на съда, публикувано в деловодната му система.

Решението е във връзка с иск на настоящото ръководство на компанията – изпълнителния директор Стоян Беличев и членовете на съвета на директорите Александър Филев и Иван Коларов. Исковата молба е входирана вчера, 22 юни, а съдебното решение е излязло по-късно следобед на 22 юни, става ясно от решението.

Основен аргумент в исковата молба е нарушение на член 21 от Закона за публичните предприятия – че не е проведен конкурс за новите членове на ръководството на дружеството, както и че броят им не трябва да е по-малко от пет, тъй като се касае за голямо предприятие по смисъла на Закона за счетоводството.

В документа се посочва, че производството по вписване на новото ръководство на „Автомагистрали“ се спира до решаване на спора по същество.

В началото на юни служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова обяви, че сменя ръководството на компанията заради разкритията, че е прехвърляла дейности на други фирми без състезателно начало.

Още по темата
За нов директор е назначен Валентин Вълков, който заемаше същата длъжност през 2017-2018 г. Другите двама нови членове в Борда на директорите са Иван Станчев и Десислава Христова. Иван Станчев е бил ръководител на отдел „Укрепване на свлачища“ в държавната компания, а Десислава Христова е заемала длъжността член на Съвета на директорите на дружеството.

Сметната палата, която провери дружеството, констатира в доклада си, че „Автомагистрали“ няма капацитет да изпълни възложените от държавата дейности, въпреки че предишното ръководство на Агенцията „Пътна инфраструктура“ твърди обратното.

В доклада са констатирани и пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството, заради които средствата не се разходват ефективно и прозрачно.

В периода 2018-2020 г. „Автомагистрали“ получи от пътната агенция без обществена поръчка договори за строителство и ремонти на пътища за около 4 млрд. лева – дострояването на магистрала „Хемус“, ремонта на пътя Видин – Ботевград и укрепване на няколко свлачища. Договорите са съгласно регламента за т.нар. инхаус или вътрешни поръчки с мотив да се избегнат забавяния заради евентуални обжалвания при организиране на тръжна процедура.

Впоследствие „Автомагистрали“ сключва договори с други фирми – външни изпълнители, които да работят по обектите, като са платени значителни аванси. Регионалното министерство обяви наскоро, че е предприело действия да си върне тези аванси.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Андрей Бунджулов: Пандемията катализира в България кризи от проваления преход