IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соломон Паси: БСП и ГЕРБ трябва да си стиснат ръцете

В Германия след изборите през 2005 г. християндемократите и социалдемократите преодоляха различията си, посочи президентът на Атлантическия клуб

11:31 | 13.07.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Соломон Паси: БСП и ГЕРБ трябва да си стиснат ръцете

„Ако искаме да се превърнем в европейска държава, трябва да гледаме какво правят политиците в ЕС и поне да им подражаваме“, каза президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси пред Bulgaria On Air, цитирана от Dnes.bg.

„БСП и ГЕРБ трябва да си стиснат ръцете и да преодолеят различията си. Моята партия не влезе в НС, но въпреки това аз знам, че трябва да го направят, защото по този начин се управлява държава“, твърди Паси.

Той даде пример за подобен компромис: „След немските избори през 2005 г. най-големите опоненти -  християндемократите и социалдемократите, си стиснаха ръцете и преодоляха различията си, за да може държавата им да бъде управлявана“.

„От последните шест редовни правителства в България четири бяха тежко санкционирани от немската държава. Сега отново получаваме същата санкция – посланиците на Германия и Франция отправиха предупреждение към страната“, каза Паси.

„Толкова много грешки бяха направени от кабинета „Орешарски“! Как може да се назначи министър за един ден или заместник-министър  да бъде назначен и уволнен в един и същи ден, а лидерът на „Атака“ Волен Сидеров да бъде избран за председател на Комисията по етика и антикорупция, която след това се преименува, само заради него!?“, възмути се той.

По думите му назначението на медийния магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС е била дълго подготвяна акция. „Това не беше случайно, както твърдяха управляващите, след като обществото се взриви от тази стъпка. Целеше се пълна приватизация на агенцията – нещо, което никой от партньорите ни нямаше да приеме“, заяви Паси.

Според него една от най-големите грешки на правителството е, че не работи с интернет, където се организираха протестиращите и където са най-активни те.

От два дни европейската преса разпространява новини за оставката на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който я подаде вследствие на скандал заради разузнавателните служби, подслушвали незаконно политици, купували са автомобили за лично ползване и има подозрения, че са получавали подкупи и облаги в замяна на сведения за местни официални лица.

„Единствената му вина беше, че е обвинен в занижен контрол върху службата за сигурност, но той подаде оставката си“, каза Паси. По думите му обаче България трябва да е много благодарна на Юнкер, който ни е помогнал за преговорите за членство в НАТО и ЕС.

„Той беше един от най уважаваните политици в Европа и е един от най-авторитетните лидери на Стария континент“, категоричен беше Паси.

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 1
valentin11058030
преди 10 години
На бита карта кой и обръща внимание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
sdk
преди 10 години
Атлантическият клуб май трябва да се преименува на Азиатски. това което искаш е да легитимира парламент които беше избран с един компрометиран вот какво европейско има в това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
По-важното е, че ДПС и Атака си стиснаха ръцете!...... смайл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 5
kane
преди 10 години
...как да си стиснеш ръката с някой който е избягал и го няма!Сподред мен народа трябва да съди жестоко ГЕРБ за това че непредставлява електората си в законодателя на страната!ГЕРБ не изпълняват работата за която са наети!Всеки знае какво ще му се случи ако неходи на работа 2 месеца - УволненСмятам е време гласоподавателите на ГЕРБ трезво и обективно да констатират обдикацията на представителите им и да им го покажат на следващите избориНесериозно е държанието на ББТой неприлича на лидер, а на глезено дете... няма място в политиката на държаватаТова е според мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А дали Соломон Паси би си стиснал ръката със Айман Ал Зауахири в духа на европейската демократична практика?След това да се опита да стигнат до консенсус с него по който да било въпрос и тогава да дава акъл. България не е Копенхаген, Нито Стокхолм, нито Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
След като са се стиснали за гърлата, как да си стиснат и ръцете?!БСП-те и сие искаха и изритаха опозицията , сега пък им се видя нанагорнище да тичат в парламента да осигуряват кворум и си искат опозицията обратно в парламента и за кворум, и за парлама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Това е все едно ГДБОП (сега вече ПОП) да си стиснат ръцете с братя Галеви и да обединят усилията си за развитието на престъпността в България.Какво ми говори за европейски политически практики този. Както винаги в ситуацията в България има доста повече неща освен само политика. Набъркана е и организирана престъпност създадена и постоянно генерирана от БСП. С такива гадове не можеш да си стиснеш ръцете, защото означава да станеш престъпник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Соломон Паси: БСП и ГЕРБ трябва да си стиснат ръцете"Г-н Паси не прави разлика в случая, между сътрудничество в името на държавността и съучастие в ПРЕСТЪПЛЕНИЯ срещу държавата и гражданите и !? Разбира се, съучастието в престъпление е също вид сътрудничество и може би оставя на нас да гадаем какво точно има предвид. :) На мястото на ББ и аз бих постъпил така както той в момента . С чиста съвест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
bikanet
преди 10 години
Никакво прегръщане и управление заедно с червените ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
rogers
преди 10 години
И защо трябва да се прегръщат ГЕРБ с БСП - те сега са прегърнати ДПС с АТАКА - и какво от това нещо добро случи ли се. Не може да искаш от някой да се прегръща с мафията чиите представители са БСП - никакво прегръщане с тях не може да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още