IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соломон Паси: Малко вероятно е да има трета световна война

Светът се намира в същата степен на сигурност, както и преди смъртта на Солеймани и едва ли настоящите събития ще предизвикат световен трус, твърди той

10:51 | 08.01.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Атлантически клуб в България</em></p>

Снимка: Атлантически клуб в България

Щом се говори за трета световна война, значи е по-малко вероятно тя да се случи. Тя е най-вероятно да се случи, когато по-малко се говори за нея. Това коментира в ефира на БНТ основателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Той обаче подчерта, че все пак в един динамичен свят, като днешния, всичко е възможно.

Според него две са основните събития, които оформят контекста на случващото се в Близкия изток. Едното са военните учения, които правят съвместно Русия, Китай и Иран, другото са изборите в Съединените американски щати.

„Касем Солеймани бе много интелигентен човек и във военно отношение, и в политическо, и в терористично отношение. От европейска гледна точка, той е от тъмната страна на силата, с изключение годините, когато той е съюзник на Запада в борбата с "Ислямска държава". Неслучайно европейските лидери казаха, че няма да пролеят сълза за него, той има славата на Дарт Вейдър. Той причини войните в Йемен, в Сирия, в Либия, в Газа. Трябва да си дадем сметка, че той седи зад атентата в Бургас през 2012 година. Той не умря по унизителен начин, получи достойна смърт за един войник“, каза Паси. 

Според него светът се намира в същата степен на сигурност, както и преди смъртта на Солеймани и едва ли настоящите събития ще предизвикат световен трус.

Паси припомни, че Иран е благодарен на България, затова че му е продавала оръжия по време на войната с Ирак. Той каза още, че имаме много добри български дипломати и посланици, които са служили в Иран, така че България има някакви наследствени знания в тази страна, които могат да бъдат привнесени в общоевропейските усилия Паси обаче е категоричен, че трябва да има обща европейска позиция.

Припомняме, че през нощта Иран изстреля повече от дузина балистични ракети по американските сили в Ирак. Информацията съобщи Пентагонът късно във вторник. Иранският ислямски революционен гвардейски корпус заяви, че атаките са отмъщение за американското убийство на иранския генерал Касем Солеймани.

Действието е извършено от авиационното звено на Революционната гвардия, което отговаря за иранската ракетна програма.

Първоначално няма информация за възможни жертви или щети.

Атаките са били насочени към две военни бази - Ал-Асад в Западен Ирак и Ербил в Северен Ирак, които са били в алармено положение заради заплахите за отмъщение на Иран, каза Пентагонът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
miccaelis
преди 4 години
Монката у война на кой и да било само по една гайда мое им напрай, друго нишо не мое напрай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
0pk
преди 4 години
А ако пък стане, Монката ще поведе пръв ударния отряд на Атлантическия клуб в атака срещу враговете на НАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 4 години
няма я, зада има трябва да света да има поне две супер-сили, за сега е само една ... е, как да стане такава мащабна война, като няма предпоставки за нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
Ruddy
преди 4 години
"Той причини войните в Йемен, в Сирия, в Либия"Без коментар оставям тези нагли лъжи!Жалко,че заради човешката лакомия на толкова много хора,съдбите им се промениха към кошмарен живот,особено в такава подредена държава като Либия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
Бидонойл
преди 4 години
За да ви дразнят и ядосват. Щом не ви харесва, не четете и не коментирайте. Направете си собствен новинарски сайт и там публикувайте само статии които одобрявате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
miccaelis
преди 4 години
тоя е извънземен, който се бори срещу извънземните с тоя проект "Защита на земята от междупланетен тероризъм проекта струва 3млн. долара .... еврейн ко искаш .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
serafima
преди 4 години
Защо пускате новини от това НИЩО, което е срам за нацията и държавата ни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още