IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соломон Паси: В САЩ империята на популизма удари джедаите на глобализацията

Западът стана много богат и много егоистичен, коментира президентът на Атлантическия клуб

09:47 | 09.11.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ е поредната победа на популизма срещу глобализацията през 2016 г. след Brexit. Това каза пред Нова телевизия президентът на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси.

„Империята на популизма отвърна на удара срещу джедаите на глобализацията“, коментира Паси.

"Кампанията беше непредвидима, ние не знаем какво ще прави Тръмп. Това, което беше непредвидимо като изборен процес, ще бъде непредвидимо и като управленски процес. Никой не знае на кое от своите обещания ще удържи Тръмп, а някои от тях бяха противоречиви", подчерта Паси.

Той посочи, че в оспорваната битка за Белия дом най-важният въпрос е „глобализацията срещу популизма“.

"Това е удар по световния ред, надделя популизмът. Една от причините е, че Западът стана много богат и много егоистичен. При такава концентрация няма как да очакваш, че светът ще ти ръкопляска и няма да посегне към твоето богатство", смята Соломон Паси.

Той припомни, че на днешния ден – 9 ноември 1989 г., падна Берлинската стена. Въпросът, който всички си задаваме, е дали Тръмп ще построи стена с Мексико и ще накара ли мексиканците да я платят, коментира дипломатът.

"Първата бутилка шампанско ще отвори руският президент Владимир Путин“, заяви още той. 

Соломон Паси уточни обаче, че американският президент подлежи на контрол от Конгреса и не е едноличен собственик на държавата.

Един от големите проблеми на САЩ е, че американците малко пътуват по света. Ако Европа иска да помогне, тя трябва да започне да образова американците, посочи Паси.

Той определи сегашната ситуация в САЩ като „непредсказуема“.  Класическият политик трябва да докаже на електората, че е добър, докато Тръмп спечели с обратното, представяйки се за „лошото момче“. Хората обичат да избират оня, който не ги лъже, а когато говориш по такъв арогантен начин е трудно някой да те заподозре, че лъжеш, заяви още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Монката Паси може да го попуши сега .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
scott
преди 7 години
соломончо, кака, кво стана?Осребри преходъ и сега даваш ъкъл? може,може....ама след фиаското с двете дървени кукли на оон, май си по-незабалажим фактор.Карай, не ми дреме. Тръгвал съм от нулата 1989-та, 1996-та, 2205-та. Ти: никога. Дори империата да ни е върнала отново в 1989-та, имам опит, ше се изправим. Ти не си опитвал.....та, говори си, не ми пречиш и не те зимам под вниманиес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 4
watergateory
преди 7 години
Майкопродажно пийс оф шит в трабант!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"Уорън Бъфет и прогнозата му, че щом този е трупал такъв кеш, значи Тръп ще спечели"И е прав! Защото при Тръмп президент Йелън (лобито на финансистите от групата на демократите и Клинтън) ще вдигне лихвата на ФЕД! Това ще вдигне долара, което ще направи Бъфет, както по всичко личи, с още няколко милиарда по-богат :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Соломон паси е Tъп гeй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
Хахахах,завчера някой коментира огромния кеш натрупан от Уорън Бъфет и прогнозата му, че щом този е трупал такъв кеш, значи Тръп ще спечели и с кеша ще се нагрухти като свинкья изпусната в градината.Е, хахах, форумеца беше прав.Тръмп лош или добър, напомни на професионалните политици, че ако не слушат хората идват подобни дни.На ред е България ...ЦИК и политиците, ако дръзнат да фалшифицират референдума, ще има вълна за помитане на всичко и всички.На народа му писна.Темата е не москва-вашингтон, а демокрация и свободна икономическа инициатива или корпоративни и корупционни интерси и от изток и от запад.А Борисов, който му е дал акъла да плаши избирателите с предсрочни избори, да вземе да се гръмне. Аз съм човек с дясно мислене и искам избори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Още един се обади от нищото... Само да се обозначи, че и него още го има там... някъде... хихи... И той беше от гробарите на Русия, даже вече раздаваше покани за партито... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Паси - джедая, нещо глътна плувката. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Господин Паси очевидно е объркал точката на баланса на "Силата". Тя не е в постоянна хегемония на "джедаите" или на "ситите", а в равновесието между тях. В динамиката на това равновесие може да се намесват и едните и другите, но общото му състояние се определя от закони, които не зависят от нас )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 4
Jorkata
преди 7 години
Паси може да направи едно голямо добро като се гръмне 3 пъти в челото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още