IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на България до спекулативния клас BB+*

Кредитната агенция все пак запази перспективата пред страната ни на "стабилна"

19:17 | 12.12.14 г. 32
S&P понижи рейтинга на България до спекулативния клас BB+*

Standard & Poor's (S&P) понижи дългосрочния кредитен рейтинг на България в чужда и местна валута до спекулативния клас BB+ от инвестиционния клас BBB-, съобщи международната рейтингова агенция, цитирана от ТАСС.

S&P изтъква като основни причини за промяната ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка, както и влошаването на фискалната позиция през годината. Последното агенцията свързва с реализирането на слаб икономически растеж и наблюдаваните дефлационни процеси в страната.  

Експертите все пак запазиха перспективата пред рейтингите на страната ни на "стабилна". Причината са ниските нива на задлъжнялост на публичния сектор, които според тях балансират идентифицираните от тях рискове във финансовия сектор.

S&P предвиждат възможност за последващо повишаване на кредитния рейтинг на България, в случай че бъдат ефективно адресирани набелязаните от тях слабости на надзорната дейност в банковия сектор. Корекция може да бъде направена също така, ако се повиши потенциала за икономически растеж на страната, бъдат привлечени повече преки чуждестранни инвестиции в търгуемия сектор, или ако икономиката на България нараства по-бързо от техните очаквания, така че фискалната консолидация да се извърши по-бързо.

"Рейтинговата агенция отчита минали събития в резултат на неблагополучия във финансовата система, за които настоящото правителство не може да бъде упреквано. Ниският икономически растеж и опасността от дефлация са проблеми за редица държави в ЕС. Неслучайно ЕК разработва план за стимулиране на частните и публични инвестиции с крайна цел увеличаване на вътрешното търсене и нарастване на потенциала на европейската икономика", коментира министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от пресслужбата на ведомството.

По думите му в документа на рейтинговата агенция не са взети предвид и някои положителни резултати, които вече са факт.

"Това са мерките, които са отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит. Също така от 4 декември се изплащат гарантираните депозити на КТБ, а плащанията по Оперативна програма „Околна среда" са възстановени. Запознати сме с позицията на Standard&Poor's за това как рейтингът на държавата може да бъде подобрен и сме убедени, че в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето мнение", изтъкна министърът.

Понижението е второто за страна ни пред тази година. През юни S&P понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на "BBB-/A-3" със стабилна перспектива.

Като основание за тогавашното намаляване на рейтинга бяха посочени политическата обстановка в страната, която оказваше влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми.

"Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока", пишеше в тогавашното съобщение на S&P.

Пречките за страната бяха свързани още и с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и със застаряването на населението.

* Актуализирано в 19:35 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
...Разбира се, лошото е, че май само спрямо нас се действа така, а големите пак не се закачат. Т.е. може би ние сме експеримент. ...Което пък в крайна сметка може и да се окаже не толкова лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Това всъщност е една много добра новина - може би най-накрая рейтнговите агенции са започнали да действат превантивно. Т.е. целейки да не се стига до ситуацията чак когато си затънал до шия в дългове (70-90% от БВП), чак тогава да ти свалят рейтинга и съответно лихвите да се вдигнат рязко. Аз даже смятам, че за да се предотврати даването и вземането на необезпечени с активи държавни дългове, трябва да се забрани изобщо даването на кредитен рейтинг на държави. Държавните бюджети са достъчно големи, че да има нужда и от допълнителни заеми. А ако все пак има, да се залагат реални активи, а не бъдещето. Защото е много по-лесно да обещаеш нещо отколкото да заложиш нещо, което си изработил. И така, понеже е лесно да се обещава, дълговете растат ли растат.http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/.1026576
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
coko_boko
преди 9 години
Ами аз прочетох в Bloomberg следното:S&P lowered the long-term sovereign rating one level to BBB- from BBB, leaving the eastern European nation one step above junk and on par with Russia and South Africa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Тук си в грешка. В БГ ИТтата може да не си дават зора и дори не особено кадърни - да взимат 10+ минимални заплати. На запад са просто специалисти - както повечето професии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 30 rate down comment 2
IQ96
преди 9 години
Бе то няма нужда да закриваме България, тя сама се закрива. Като мине следващата седмица и гледай какво става: ще работят само кръчми, хотели и Спешната. Цели две седмици-половин месец не зная на какво се равнява, ама тури поне 2,5-3% от БВПто отива в ***.... Пък после другите ни виновни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Няма смисъл да закриваш България просто напускаме кораба S&P (сополи и ***) че и си плащаме да сме там смятай ?!? Тея си праат квот си искат, рейтинга на САШш е AAAAA6+ явно математиката им куца там на последния етаж у Манхатън, много високо и не моат да сметат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
е нали при нас е демокрация що така става ни Путиновци при нас никой !? А ти викаш Жей да не бара колегите, еми да ама и те напускат кораба щото аман от такава демокрация .... Всеки втори кой може да си напише правилно името на Java и изчезва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Какво предлагаш? Падане на борда!!?? Това ли е панацеята?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 2
Jay Gould
преди 9 години
Напълно съгласен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Честито ! :))) С мазнене само работата не става! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още