Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

S&P понижи рейтинга на България до спекулативния клас BB+*

Кредитната агенция все пак запази перспективата пред страната ни на "стабилна"

Standard & Poor's (S&P) понижи дългосрочния кредитен рейтинг на България в чужда и местна валута до спекулативния клас BB+ от инвестиционния клас BBB-, съобщи международната рейтингова агенция, цитирана от ТАСС.

S&P изтъква като основни причини за промяната ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка, както и влошаването на фискалната позиция през годината. Последното агенцията свързва с реализирането на слаб икономически растеж и наблюдаваните дефлационни процеси в страната.  

Експертите все пак запазиха перспективата пред рейтингите на страната ни на "стабилна". Причината са ниските нива на задлъжнялост на публичния сектор, които според тях балансират идентифицираните от тях рискове във финансовия сектор.

S&P предвиждат възможност за последващо повишаване на кредитния рейтинг на България, в случай че бъдат ефективно адресирани набелязаните от тях слабости на надзорната дейност в банковия сектор. Корекция може да бъде направена също така, ако се повиши потенциала за икономически растеж на страната, бъдат привлечени повече преки чуждестранни инвестиции в търгуемия сектор, или ако икономиката на България нараства по-бързо от техните очаквания, така че фискалната консолидация да се извърши по-бързо.

"Рейтинговата агенция отчита минали събития в резултат на неблагополучия във финансовата система, за които настоящото правителство не може да бъде упреквано. Ниският икономически растеж и опасността от дефлация са проблеми за редица държави в ЕС. Неслучайно ЕК разработва план за стимулиране на частните и публични инвестиции с крайна цел увеличаване на вътрешното търсене и нарастване на потенциала на европейската икономика", коментира министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от пресслужбата на ведомството.

По думите му в документа на рейтинговата агенция не са взети предвид и някои положителни резултати, които вече са факт.

"Това са мерките, които са отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит. Също така от 4 декември се изплащат гарантираните депозити на КТБ, а плащанията по Оперативна програма „Околна среда" са възстановени. Запознати сме с позицията на Standard&Poor's за това как рейтингът на държавата може да бъде подобрен и сме убедени, че в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето мнение", изтъкна министърът.

Понижението е второто за страна ни пред тази година. През юни S&P понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на "BBB-/A-3" със стабилна перспектива.

Като основание за тогавашното намаляване на рейтинга бяха посочени политическата обстановка в страната, която оказваше влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми.

"Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока", пишеше в тогавашното съобщение на S&P.

Пречките за страната бяха свързани още и с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и със застаряването на населението.

* Актуализирано в 19:35 часа.

По статията работи: Димитър Вучев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
1
 
2
 
30
Ricco до: Ricco
преди 4 години
Няма профилна снимка
...Разбира се, лошото е, че май само спрямо нас се действа така, а големите пак не се закачат. Т.е. може би ние сме експеримент.
...Което пък в крайна сметка може и да се окаже не толкова лошо.
2
 
2
 
29
преди 4 години
Няма профилна снимка
Това всъщност е една много добра новина - може би най-накрая рейтнговите агенции са започнали да действат превантивно. Т.е. целейки да не се стига до ситуацията чак когато си затънал до шия в дългове (70-90% от БВП), чак тогава да ти свалят рейтинга и съответно лихвите да се вдигнат рязко. Аз даже смятам, че за да се предотврати даването и вземането на необезпечени с активи държавни дългове, трябва да се забрани изобщо даването на кредитен рейтинг на държави. Държавните бюджети са достъчно големи, че да има нужда и от допълнителни заеми. А ако все пак има, да се залагат реални активи, а не бъдещето. Защото е много по-лесно да обещаеш нещо отколкото да заложиш нещо, което си изработил. И така, понеже е лесно да се обещава, дълговете растат ли растат.

http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/.1026576
0
 
3
 
28
преди 4 години
Ами аз прочетох в Bloomberg следното:
S&P lowered the long-term sovereign rating one level to BBB- from BBB, leaving the eastern European nation one step above junk and on par with Russia and South Africa.
2
 
4
 
27
redcretin до: michaelis
преди 4 години
Няма профилна снимка
Тук си в грешка. В БГ ИТтата може да не си дават зора и дори не особено кадърни - да взимат 10+ минимални заплати. На запад са просто специалисти - както повечето професии.
2
 
30
 
26
преди 4 години
Няма профилна снимка
Бе то няма нужда да закриваме България, тя сама се закрива. Като мине следващата седмица и гледай какво става: ще работят само кръчми, хотели и Спешната. Цели две седмици-половин месец не зная на какво се равнява, ама тури поне 2,5-3% от БВПто отива в кенефа.... Пък после другите ни виновни..

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 април