IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива

Според рейтинговата агенция фискалната и външната позиция на страната остават силни

10:36 | 01.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рейтинговата агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга остава положителна, посочват от Министерството на финансите.

Обобщената оценка на агенцията сочи, че фискалната и външната позиция на България остават силни. Очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни, въпреки структурните ограничения в дългосрочен план.

От Министерството на финансите допълват, че положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към Валутен механизъм II (ВМ II) през следващите 12 месеца.

S&P очаква БВП на страната да се повиши с устойчив темп от 3,3 на сто през тази година, а след това до 2022 г. да се забави до 3%. Ключово влияние ще имат частното потребление и правителствените инвестиции.

Очаква се растежът на износа да се възстанови, въпреки по-слабото външно търсене през тази година, поради забавената икономическа активност при основните европейски търговски партньори.

Агенцията оценява напредъка по плана за действие за присъединяване към BM II като значителен. Според нея повечето от поетите ангажименти са изпълнени или в момента са в процес на изпълнение.

Агенцията би повишила кредитния рейтинг на България при влизане във ВМ II. По-нататъшен напредък в структурните и институционалните реформи също би довел до повишаване на кредитоспособността на страната, допълват в съобщението от Министерството на финансите.

Ако се появи натиск върху платежния баланс или финансовия сектор (например при натрупване на макроикономически дисбланаси), S&P може да преразгледа перспективата до стабилна. Този сценарий можем да видим и в случай, че напредъкът по пътя към членството в еврозоната загуби скорост за продължителен период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още