IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P потвърди рейтинга на България на ниво от ВВВ

Перспективата е стабилна, като рейтингът отразява предпазливостта на правителството по отношение на фискалната политика, посочва агенцията

15:28 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P потвърди рейтинга на България на ниво от ВВВ

Кредитната агенция Standard&Poor's (S&P) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чужда и местна валута на ниво от ВВВ, става ясно от съобщение на институцията, разпространено от Министерството на финансите.

Перспективата е стабилна, посочват от агенцията и допълват, че причината е финансовата стабилност и добрите фискални позиции на страната.

При влошаване на фискалната стабилност или на ликвидните позиции, рейтингът може да претърпи промяна в посока надолу. От друга страна, ако намалеят негативните влияния на външните за страната ни фактори и от това последва ръст на износа и инвестициите, а оттам и икономически растеж – отново може да се говори за преоценка на рейтинга, но този път в посока нагоре.

Агенцията отбелязва още, че рейтингът на България отговаря на предпазливостта на правителството по отношение на фискалната политика, намаляващия бюджетен дефицит и държавен дълг, които са факт въпреки слабия икономически растеж през годината.

През годината се засилва усвояването на европейските фондове, но този ръст е спъван от относително ниския брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изчисляван от експертите на S&P на 6,9 хил. долара за 2013 година.

Прогнозите са за ръст на българската икономика в размер на 1,7% през 2013 година. Средно в периода 2013 – 2015 година БВП на страната ще расте с около 2% годишно. В основата на този ръст е подобряването и на вътрешното потребление, и на външното търсене. 

През лятото S&P обяви, че повишава с една степен рейтинга по краткосрочния държавен дълг, но причината беше промяна в методологията на изчисляване на рейтингите, а не толкова подобрение на показателите за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още