IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на горивата задълбочава дефлацията през февруари

За понижението на потребителските цени допринасят и по-ниските цени на транспортните услуги и на облеклата и обувките

12:12 | 14.03.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

През февруари индексът на потребителските цени не успява да излезе на положителна територия, след като през януари не помръдна, и отново имаме дефлация. Тя се дължи основно на спада на цените на горивата, на услугите в транспорта и на облеклата и обувките.

Във втория месец на 2016 г. дефлацията е 0,3% на месечна и 0,5% на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). С новите данни бяха потвърдени и януарските, които показаха нулево изменение след забавянето на дефлацията в последните месеци на 2015 г.

Изменение на индекса на потребителските цени по месеци (в %)

Графика: НСИ

За двата месеца от началото на годината дефлацията е 0,3%, което изглежда в унисон с прогнозите на Българската народна банка (БНБ). Икономическият екип на централната банка очаква дефлацията в края на първото тримесечие на 2016 г. да бъде в диапазона от 0,6% до 0,3%.

„Очакваме инфлацията през първата половина на 2016 г. да остане отрицателна, но с тенденция към плавно забавяне на темпа на спад. Това ще се определя главно от прогнозираното по-бавно понижение на цените на енергийните продукти и нарастване на някои цени в резултат от увеличението на винетната такса и акциза върху тютюневите изделия от началото на 2016 г.“, пише в тримесечното издание на БНБ „Икономически преглед“.

БНБ предрича, че към средата на 2016 г. инфлацията може да бъде в границите от минус 0,6% до плюс 0,6%. Прогнозата на финансовата институция се основава на допускането за слабо повишение на международните цени на храните в евро през първата половина на 2016 г. спрямо края на 2015 г., но при запазващ се спад на годишна база.

Риск пред прогнозата обаче представлява понижената цена на природния газ през първото тримесечие на 2016 г. от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране и намеците за намаление и от третото тримесечие. От април 2016 г. пък ще започне постепенно намаляване на таксите за роуминг за държавите членки на Европейския съюз, инициирано от Европейската комисия, което според БНБ е предпоставка за по-нататъшно поевтиняване на телекомуникационните услуги.

Като цяло и БНБ, и Министерството на финансите прогнозират инфлация в края на 2016 г. и ускоряването й в следващите поне две години. Централната банка предрича ръст на индекса на потребителските цени от 1% през тази година, а финансовото министерство – от 0,5%.

За дефлацията през февруари 2016 г. основна роля играят по-ниските цени на горивата и на услугите в транспорта, както и на обувките и облеклата заради сезонните отстъпки и промоции. Принос към спада на потребителските цени имат и сезонни фактори при хранителните стоки.

Цените на горивата продължават да спадат, като през месеца автомобилният бензин А98Н поевтинява с 3,9%, а А95Н - с 4,5%. Цената на дизела е надолу с още 6,3%, а тази на метана – с 1,5 на сто. Пропан-бутанът поевтинява с 5,6%, а газообразните и течните горива за битови нужди - с 6,2% и 5,8%, съответно. При облеклата и обувките поевтиняването е в рамките на 1,5% и 5,2%, съответно.

Хранителните продукти и безалкохолните напитки са с 0,5% по-скъпи спрямо месец по-рано, а алкохолните напитки и тютюневите изделия – с 0,2%. Цените на цитрусовите и южните плодове, някои зеленчуци, като морковите и зелето, и млечните продукти, измежду които сиренето и кашкавалът, нарастват спрямо януари.

Иначе през февруари НСИ регистрира, че на месечна база най-силно спадат цените в транспорта – с 3,2%. Същевременно цените на услугите в здравеопазването и образованието се покачват с 0,2%. С 0,9% се понижават цените на жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности и обичайното поддържане на дома, докато режийните разходи остават без промяна.

На месечна база няма изменение и в цените на услугите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, което се свързва със запазване на цените в активния зимен сезон.

През февруари цените на лекарствените продукти и на стоматологичните услуги се увеличават, съответно - с 0,2 и 0,3% на месечна база, докато цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец.

Използвайки европейската методология, НСИ регистрира по-висока дефлация както спрямо януари 2016 г., така и спрямо февруари 2015 г. Изчислена по този начин, годишната дефлация е 0,7%, а на месечна база цените в България са се понижили с 1%. От началото на годината хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) спада с 0,7 на сто, или над два пъти повече спрямо националната статистика.

В същото време цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) се покачват с 0,4% на месечна база и с 0,9% от началото на годината. С най-голям принос за месечната инфлация в малката кошница са поскъпналите с 0,9% хранителни стоки. Цените на нехранителните стоки намаляват с 0,3% на месечна основа, а тези в сектора на услугите са без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Черният конник държи двойка везни в ръката си. Черният кон (вран кон) обикновено да се свързва със смелост, напор и т.н. в битка, а везните с пазарът, КАПИТАЛИЗМЪТ, търговията, библейския текст продължава с:И чух като глас отсред четирите живи същества, който казваше: Един хиникс пшеница за динар, и три хиникса ечемик за динар; а дървеното масло и виното не повреждай. (в Откровение 6:5-6)което е причина този конник да бъде наричан Глад. ДЕФЛАЦИЯ- СРИВ НА БОРСИТЕ И БАНКИТЕ - БЕЗРАБОТИЦА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Repoman
преди 8 години
Къде я видяха тази дефлация? Напоследък вечер като минеш през магазина да напазаруваш ядене трудно стана да остави човек под 20-30лв. за храна за цялото семейство.Преди няколко години се случваше да се мине с 10-15лв., но това вече е в миналото под 20лв. няма как да стане в момента. Не е ли време и у нас да намалят ДДС-то за храна и лекарства както е по белия свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
mrynmryn
преди 8 години
Тук няма дефлации, минфлации. Ако ще горивото да стане по 1лв. цената на стоките няма да се промени, просто ще си прибират по-голямата печалба и ще се правят на ударени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Абе дeб@ аз таа дефлация, до миналия месец обядвах за 7 лева, сега под 8 лева рядко се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
незнам аз влизам в магазина и виждам цените на храните +13% аз обувки и горива не ям и ич не ме е еня ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
khao
преди 8 години
Защо за такива глобални показатели като инфлация/дефлация ги обяснявате само с един от съставящите я компоненти.... имаме едно уравнение което съставя краяната цена на една стока и там влиза транспорта който е поефтинял ... ок, ама това е временно, а вие правите генерални изводи... и ако е такъв голям проблем, съяо там в уравнението е и цената на труд ... еми като ви е евтина стоката, вдигнете заплатата и тя е от съставящите компоненти на крайната цена и нема да имате дефлация :):) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още