Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Спас Спасков: Над 100 частни структури с линейки могат да дават спешна помощ

Трябва по-добра координация между "Бърза помощ" и частните болници, съветва бившият директор на "Пирогов"

гледано: 2187   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Спешна помощ изнемогва заради Ковид-19, а Министерството на здравеопазването включи и частни линейки в системата на неотложна помощ. Здравната система има капацитет. Над 100 частни структури притежават линейки и също могат да се включат. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR бившият директор на ''Пирогов'' доц. д-р Спас Спасков.
Още по темата

По думите му частните медицински заведения вече работят в тази насока. „Това е страхотно подпомагане на държавната машина. Здравеопазването в България е микс от държавно и частно, който може добре да се справя със системните проблеми", посочи той.

Д-р Спасков отбеляза, че голяма част от частните линейки отговарят на условията - добре оборудвани са с апаратура и има медицинско лице в тях. Той е категоричен, че не може да се говори за съществена разлика в оборудване и персонал, когато ги сравняваме с държавните линейки.

"Твърде често структурите, които работят по този начин, обявяват, че вършат не спешна дейност, а домашни посещения. Трябва да се даде малко по-широко място на тези структури да извършват и спешна помощ. Ограничението идва от това, че дейността не може да се регламентира като спешна", коментира бившият директор на "Пирогов" и заяви, че това е пропуск на законодателството.

Доц. Спасков обясни, че вече има такива структури, които работят в условията на COVID-19 и изпълняват поръчки тип „Спешна помощ“. Според него обаче средствата за държавната спешна помощ са недостатъчни и затова има дефицит в броя на персонала. Лекарят е убеден, че има достатъчно оборудване и линейки, но проблемът е как да има повече медици в тях.

"Спешната помощ е изключително съблазнителна за младите лекари. Със супер радост биха работили такава дейност. Не може да се говори за ниско качество на медицинското обслужване, ако влязат да работят млади лекари там, смята доц. Спасков. - Те биха искали по-добро заплащане и възможност за допълнителна квалификация - след време да може да работят и като болнични лекари."

Бившият директор на "Пирогов" изтъкна, че е важно да има добра координация между "Бърза помощ" и болниците, както и между самите лечебни заведения, за да се оказва по-добра медицинска услуга.

Той е на мнение, че координацията трябва да бъде много по-добра и този проблем може да се реши нормативно, за да може по-лесно да се прехвърлят хора от една болница в друга.

Доц. Спасков посочи, че хората са започнали да възприемат мерките срещу разпространението на COVID-19 като полезни и да ги изпълняват. Той информира, че голяма част от болните с малка симптоматика веднага си правят изследвания и затова се увеличава броят на заразените в страната.

"Имаме разширяване на болестта. Съвсем естествено е бройката на пациентите в реанимация и смъртните случаи да се увеличават. В момента Министерството на здравеопазването подхожда изключително активно към проблемите. Ежедневно се правят корекции на заповеди и се вкарват нови идеи в процеса. Дейността е оптимална", категоричен е лекарят.

Ще помогнат ли в коронапандемията частните линейки и МВР? Къде е дефицитът в здравната система?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ЕК одобри 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика