Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Спецпрокуратурата и СДВР влязоха в президентството

Акцията е във връзка с две досъдебни производства по повод разследване срещу Пламен Узунов

Спецпрокуратурата и СДВР влязоха в президентството

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Представители на МВР и прокурори от Специализираната прокуратура са влезли в президентството тази сутрин и извършват претърсвания на кабинети във връзка с две досъдебни производства.

Днес в 9 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция, информира пресслужбата на Румен Радев  с препоръка, че прокуратурата дължи информация за действията си на обществото.

Засилено е полицейско присъствие и в района на президентството, потвърди и БНР и уточни, че става въпрос за координирани действия на Специализираната прокуратура и СДВР.

В Габрово главният прокурор Иван Гешев обясни, че претърсвания се извършват по две досъдебни производства в кабинети на секретар на президента и негов съветник, по повод разследване срещу Пламен Узунов.

По информация на БНР съдебните разрешения са издадени от съдия миналата седмица, но засега прокуратурата и СДВР отказват повече информация за провежданата акция.

На този фон Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) съобщи, че оставя без достъп до класифицирана информация двама секретари на държавния глава.

"Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция "Национална сигурност", са връчени Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно" на лицето И.М. (най-вероятно става дума за секретаря на президента по военните въпроси Илия Милушев - б.р.) и отказ за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно" на лицето П.У. (вероятно Пламен Узунов). Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България", се казва в съобщение на агенцията.

За двамата имало данни за ненандеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 месеца
Какви са тия пиеси на Абсурда, които се разиграват в държавата - Прокуратурата атакува Президентството ??????? Това в Африка не може да стане ........... там евентуално военен преврат може да има, но прокуратура да атакува президентство ?????

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември