IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спецпрокуратурата, МВР и ДАНС разследват измами със средства от еврофондове

Проверките са на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас

09:21 | 02.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Специализираната прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС, разследва измами със средства от европейски фондове в страната, става ясно от сайта на прокуратурата. Акцията е на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Повече подробности не се съобщават.

Скандалът се разраства след проверката на прокуратурата от средата на април и разследването срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по съмнение за източване на евросредства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) чрез подставено лице, построило къща за гости, която не се ползва по предназначение.  

Преди две седмици Окръжната прокуратура в Благоевград започна наказателно производство за представяне на данни с невярно съдържание и нецелево разходване на средства от ЕС срещу Манолев. Той подаде оставка, след като стана ясно, че прокуратурата се е сезирала по медийни публикации за злоупотреба от негова страна с евросредства и е сезирала КПКОНПИ по случая. 

Преди няколко дни министърът на земеделието Румен Порожанов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщиха, че държавата проверява всички къщи за гости във връзка с измами с европейско финансиране. По предходния програмен период на ЕС  (2007 - 2013 г.) по Програмата за развитие на селските райони са построени 746 къщи за гости. Те са финансирани с до 200 хил. евро. По наши данни средната сума за финансиране на един обект е около 135 хил. евро, каза Порожанов. 

Основен проблем при къщите за гости е ползването им по предназначение като туристически обекти. До момента фонд „Земеделие" е проверил около 18% от тези обекти или около 110 къщи, като са направени актове за 10 млн. лева. За 32 къщи за гости има пълно възстановяване на субсидията, а за останалите искането е за частична корекция на отпуснатите пари, каза министърът.

На 30 април по разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Причината е информация, че телефонът й е обявен в сайт за резервации на къща за гости в с. Юндола. Оставката ѝ бе приета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
moronic-masonic
преди 4 години
До 2030-та разграбената отвсякъде и разпадаща се кретено-масоно-милиционеро-мафиото-мутрено свинска *** ще остане един град смехономика, основно чуждестранни мултимилионни сателитни кретено-масонски компании, които изнасят печалбите си в чужбина и не плащат ДДС, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник/бойкочарник, до 3 години балончето от заеми, субсидии и еврофондове, от което се облажиха малцина и което създаде изкуствен ръст на хартия в икономиката от около 3% ще изпишика, до 2025-та малкия и средния бизнес на българите масово ще фалира, те няма как да може повече да издържат тази свинска тежест и безкрайни кражби и злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както и да запълват всички дупки след тях, след десетина години пари за бюджет ще ги събирате на *** от техните поколения, бизнеси, дейности и предприятия работещи на светло в ромските махали, сиреч на *** от ***, както са основен електорат на всяка управляваща партия досега, така и ще са ви основна средна класа в бъдеще, особено важи за общините в провинцията. Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още