Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Спецпрокуратурата проверява гражданството на Кирил Петков още от август

Институцията се е сезирала след сигнал по електронната поща

Спецпрокуратурата проверява гражданството на Кирил Петков още от август

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Специализираната прокуратура извършва проверка, свързана с казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър Кирил Петков още от 24 август, става ясно от съобщение на институцията. Тогава е получен сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление. Към делото е присъединена и жалба на граждани с идентично съдържание.

В средата на август от ГЕРБ - СДС сезираха Конституционния съд за възможното двойно гражданство на министъра - канадско и българско, което е нарушение на основния закон на страната. По Конституция хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри.

Още по темата

Заради казуса под въпрос беше и включването на Петков в депутатските листи за изборите на 14 ноември. Впоследствие той показа документ, че не е гражданин на Канада, чиято дата обаче е 20 август 2021 г.

Кирил Петков беше назначен от президента Румен Радев през май и тогава е подал декларация, с която да удостовери, че няма пречка да заеме длъжността. Съмненията сега са, че тогава той е подал декларация с невярно съдържание, защото към датата на сформиране на служебния кабинет е бил и канадски гражданин, макар и писмено да е заявил волята си да се откаже от канадското гражданство малко преди това.

Именно това е и обяснението на Кирил Петков - отказът от гражданство е деклариран преди да заеме длъжността, предложена му от Румен Радев. Тази теза обаче беше критикувана с мотива, че гражданството се отнема или дава след акт на властите на държавата, а не от волеизявление на гражданите, дори и нотариално заверено.

На 15 септември наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура, на когото е разпределено делото, е постановил лична проверка по реда на Закона за съдебната власт, обясняват още от прокуратурата. Предстои приобщаване на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

След приключване на проверката прокуратурата ще прецени дали има данни за извършено престъпление, допълват оттам.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Няма да има общо коалиционно споразумение, всяка партия ще подписва отделно с ПП