IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спецпрокуратурата се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Държавното обвинение ще проверява при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ „Бебреш“ и какъв е капацитетът на язовира

11:17 | 07.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура се самосезира по повод медийна публикация ("Ботевград на път да стане втори Перник заради частна ВЕЦ на Златеви", Mediapool), както и публикации в други електронни и печатни медии в периода 28-30 декември 2019 г., основани на изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за потенциална скорошна водна криза в града. Това съобщиха от прокуратурата.

Според изложените в публикациите данни, при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир Бебреш (основен водоизточник на Ботевград) и сегашният приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване на града ще има за още около 6 седмици. Останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на жителите на града.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ „Бебреш“, собственоност на дружеството „Агрохолд“ с управител бившият кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа „работи извън обхвата на своето разрешително“. 

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС по изнесентите в публикацията данни. Дадени са конкретни указания за работата по установяване на изнесените в публикацията обстоятелства. Трябва да бъде изяснено как, от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, описана в публикациите, като се приложат и съответните документи. Проверяващите трябва да изискат съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в аз."Бебреш", както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига. Целта на инспекцията е да се изясни дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви причини.

В хода на разследването ще бъдат изискани и експертни справки с данни за количеството на водата в яз."Бебреш", в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още