Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Спецсъдът отказа да задържи Пламен Бобоков

Прокуратурата поиска арест за бизнесмена заради невнесена в срок гаранция

Спецсъдът отказа да задържи Пламен Бобоков

Пламен Бобоков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Специализираният апелативен съд отказа да задържи под стража бизнесмена Пламен Бобоков, обвинен за незаконен внос на боклук.

Прокуратурата настояваше той да бъде върнат в ареста, защото не е внесъл навреме определената му парична гаранция от 1 млн. лева - довод, който съдът не възприе, предава БТА.

В съдебната залата държавното обвинение обоснова тезата си с доказателства, отделени по разследването за търговия с влияние, по което бяха оповестени разговори на Бобоков с президентския съветник Пламен Узунов. Вчера по казуса е била разпитана и външният министър Екатерина Захариева. Тя е казала, че по "елегантен начин" от президентството се опитали да влияят с посочване на конкретни лица за посланици в държави, в които Бобоков имал бизнес.

Тези доводи обаче не бяха взети предвид от съда с мотива, че те са по друго разследване, което няма общо с това за вноса на отпадъци.

Всичко това, свързано с контактите на Бобоков с държавната власт, адвокатът му Ина Лулчева не намери за проблемно. Тя се съгласи с клиента си, че крайната цел на атаката е държавният глава.

Решението на съда от днес е окончателно.

Пламен Бобоков и брат му Атанас Бобоков бяха задържани като част от спецакция срещу вноса на боклук. Задържан и обвинен в рамките на акцията беше зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

В последствие Атанас Бобоков се оттегли от позицията на изпълнителен директор на производителя на акумулатори "Монбат" с мотив, че иска да запази стабилността на предприятието. Съветът на директорите на дружеството избра нов прокурист и насрочи общо събрание на акционерите на 22 юли, на което ще се гласуват промените в съвета на директорите.

Компанията възложи и външен одит на екологичните аспекти от дейностите и.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 9 май