Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Спешните центрове на ЕС се свързват на платформа за трансгранична помощ

Правителството одобри проект за създаване на указател с данни за контакт с националните центрове за приемане на спешни повиквания

Спешните центрове на ЕС се свързват на платформа за трансгранична помощ

Снимка: Архив Ройтерс

Министерският съвет одобри проект на споразумение за участие в указател, който съдържа данни за контакт с националните центрове за приемане на спешни повиквания (PSAP-DIR) между българското Министерство на вътрешните работи, представлявано от дирекция „Национална система 112“, определена за център за приемане на спешни повиквания за нашата страна, и Европейския комуникационен офис, като основа за водене на преговори.

Още по темата

Целта на проекта е да се ползва една услуга, предоставяна от Европейския комуникационен офис (ЕКО), съобщи правителственият пресцентър.

С услугата се изготвят, поддържат в актуално състояние и предоставят за ползване данни от указател за контакт на националните центрове за приемане на спешни повиквания на държавите, които членуват в Европейската конференция на пощенските и телекомуникационни администрации.

Съгласно проекта на споразумение указателят, администриран от ЕКО, съдържа данните за контакт на националните центрове за приемане на спешни повиквания и има за цел да бъде средство за оперативна помощ, което да улесни тези центровете да комуникират помежду си при нужда, напр. при възникнала необходимост от трансгранична помощ за справяне със спешни случаи.

Указателят на практика представлява защитена интернет платформа.

Националните центрове за приемане на спешни повиквания, които са получили достъп, могат да влязат и да въведат своите данни за контакт.

Предвидена е и възможност за изтегляне от интернет на офлайн версия на указателя (.pdf файл), която да се съхранява в центровете за приемане на спешни повиквания и да се използва за справка от операторите и координаторите, които работят в него, когато се налага да установят контакт с друг център за приемане на спешни повиквания.

При актуализация на информацията всички определени точки за контакт във всички центрове за приемане на спешни повиквания се уведомяват незабавно чрез имейл, за да могат да изтеглят актуализираната офлайн версия (.pdf файл).

Ползването на указателя е безплатно за центровете за приемане на спешни повиквания.

От Министерския съвет уточняват, че Европейската конференция на пощенските и телекомуникационни администрации (СЕРТ) е организация в сферата на съобщенията. В нея членуват пощенски и телекомуникационни администрации от 48 европейски държави, вкл. България.

Европейският комуникационен офис е създаден по силата на Конвенцията за създаването на Европейски комуникационен офис и има за задача да бъде секретариат на СЕРТ. Седалището на ЕКО е в Копенхаген, Дания.
ЕКО изисква от желаещите да ползват услугата национални центрове за приемане на спешни повиквания сключването на типово споразумение.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Над 53 хил. маски са разпределени за лекарите на първа линия