IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразуменията с "американските централи" влизат в цената на тока още от 1 юли

Предприети са стъпки за намаляване на дефицита в НЕК, но засега не е ясно как това ще се отрази върху цените за потребителите

11:59 | 14.04.15 г. 1
Споразуменията с "американските централи" влизат в цената на тока още от 1 юли

Въпреки че новите споразумения с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и AES Гълъбово са все още принципни и зависят от изпълнението на някои фактори, предвиденото в тях намаление на цената за разполагаемост ще влезе в сила още от новия регулаторен период, тоест от 1 юли 2015 година.

Това заяви новоизбраният председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след първото открито заседание в новия състав на регулатора. Той уточни, че работните групи на КЕВР са проверили сметките на енергийното министерство и могат да потвърдят, че за регулаторния период до 30 юни 2016 година от постигнатите договорки с двете американски централи дефицитът в НЕК ще бъде намален с около 100 млн. лева.

150 млн. лева от „дупката“ в електрическата компания ще бъдат покрити от увеличението на цената на електричеството от 1 октомври 2014 година. Тепърва предстоят анализи и обсъждания в регулатора с колко ще намалят дефицита приетите законови промени за ограничаването на изкупуването на електричество от неефективно производство.

Припомняме, че според анализите на енергийния министър Теменужка Петкова през 2014 година загубите на НЕК от изкупуването на тази електроенергия са били в размер на 231 млн. лева.

С всички тези стъпки се цели да се намали дефицитът в държавната компания до нула или близко до нула, което да повиши доверието в НЕК, категоричен е Иван Иванов. Той обаче все още няма разчети дали това ще позволи да се намали цената на тока за потребителите.

„Ще се стремя цените на електроенергията да се задържат“, заяви той, но допълни, че това зависи и от други, външни за Комисията фактори. Каква ще бъде цената на електроенергията на регулирания пазар ще стане ясно към края на юни, допълни още новият председател на КЕВР.

Той каза, че всички енергийни дружества са подали своите ценови заявления за новия регулаторен период и сега започват анализите. „Ще проследя изцяло ценообразуването по всички дейности, по които КЕВР има отношение“, каза той.

Надеждите на Иванов са това да е последното решение на КЕВР за цената на електричеството и оттук нататък цените да се определят не административно, а на свободния пазар. По негово мнение моделът на либерализация трябва да бъде всички генериращи мощности да излязат на свободния пазар, а преференциалните цени да бъдат начислени в таксата „задължение към обществото“.

На този етап обаче не е ясно кой ще поеме тежестта на тази такса.

Освен това ще е необходима и промяна в правилата за търговия, приети от енергийния регулатор през 2014 година, защото те облагодетелстват само един участник на пазара, допълни още Иванов.Той беше категоричен още, че ще работи в тясно сътрудничество с регулаторите в Гърция и Румъния за създаването на регионална енергийна борса.

По отношение на преговорите със зелени централи, заявени от премиера Бойко Борисов преди седмица, Иванов заяви, че енергийният регулатор не участва в разговорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Дефицитите в енергетиката са толкова големи, че няма начин нищо друго (освен увеличение) да се отрази в сметките на българските потребители.А аз искам да знам дали любовниците и държанките на Ахмед Доган и компания мафиоти от ДПС са все още на работа някъде из енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още