Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Спорните „златни паспорти“ остават възможни и след промени в закона

Българско гражданство няма да се предоставя срещу краткотрайни инвестиции, решиха депутатите на първо четене

Спорните „златни паспорти“ остават възможни и след промени в закона

Снимка: БГНЕС

Спорните „златни паспорти“ остават възможни и след промените в Закона за българското гражданство, които бяха приети от парламента на първо четене днес. Поправките предвиждат единствено българско гражданство да не се предоставя срещу краткотрайни инвестиции, съобщава БНР.

Преди десет дни Европейската комисия (ЕК) изпрати писмо до българските власти, в което изтъква своите опасения за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и поиска допълнителни подробности за схемата. Страната ни има месец, за да отговори на искането за допълнителна информация, на базата на която ЕК ще реши следващите си действия. В противен случай срещу страната ни ще бъде предприета наказателна процедура. 

Припомняме, че вчера на извънредно заседание Комисията по правни въпроси в парламента одобри законопроекта на Министерския съвет за промени в Закона за българското гражданство, който предвижда критикуваната от Европейската комисия практика в България да се дава българско гражданство на чужденци срещу краткотрайни инвестиции да отпадне. 

Днес депутатите одобриха законопроекта на Министерския съвет, с който се предлага да отпадне възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация от лица, които са получили разрешение за постоянно пребиваване в България поради направени инвестиции на основание на Закона за чужденците в Република България или като членове на семейството на такива лица, или са увеличили инвестицията си при същите условия на закона на стойност най-малко 2 млн. лева, пише БТА.

Още по темата

Парламентът прие на първо четене и алтернативния законопроект, внесен от депутати от ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти", който цели не да се премахне, а да се прецизират условията за получаване на инвестиционно гражданство.

Предвижда се отпадане на възможността за придобиване на българско гражданство чрез вложение в държавни ценни книжа, сключване на договор за доверително управление с лицензирана кредитна институция или увеличаване на инвестицията до 2 млн. лева.

Със законопроекта се предлага ново основание за натурализация във връзка с директни инвестиции и материални активи на стойност най-малко 1 млн. лева и кумулативно разкриване на минимум 20 нови работни места.

Одобрени бяха и изменения, с които се осигурява правна яснота относно прилагането на разпоредбите за придобиване на българско гражданство, които се отнасят до Обединеното кралство като държава-членка на ЕС в преходния период и извън него.

Отхвърлен беше законопроектът на "Воля", с който се предлагаше да се облекчи процедурата по придобиване на българско гражданство от хора с български произход, живеещи зад граница.

Във фокуса на дебатите днес бяха критиките на Европейската комисия за даване на инвестиционно гражданство и твърденията за корупционни схеми при придобиването на български паспорти.

"Европейската комисия не е забранявала инвестиционното гражданство", заяви Йордан Цонев от ДПС, чието предложение беше прието. А именно гражданство да се придобива само при дълготрайни инвестиции и работни места, а да отпадне за краткотрайни инвестиции в държавни ценни книжа.

Цонев уточни какъв е призивът към България от страна на Еврокомисията. "Европейските ни партньори не са ни забранявали да имаме инвестиционно гражданство. Не. Никой не може да накара една страна да се лиши от този инструмент, а и Европейската комисия не го прави спрямо България. Прецизирането е едно, забраната е друго", каза депутатът, цитиран от БНР.

От БСП посочиха, че европейските институции наблюдават процесите у нас и така наречените "златни паспорти" трудно ще бъдат възприети от Брюксел.

 "В Европейската комисия, която следи този процес, разбират, че продавайки българско гражданство, продаваме европейско гражданство и нанасяме вреда на сигурността на целия Европейски съюз. Същата тази Европейска комисия и Европейски парламент ги оцени в последните месеци и няма жива сила, която да накара европейските институции да повярват, че това правителство и това мнозинство може да гарантира каквото и да било, камо ли спазването на закона", каза Крум Зарков.

Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че законопроектът повишава критериите за придобиване на инвестиционно гражданство и то не бива да бъде пренебрегнато, особено сега по време на пандемия.

"Възможността за добиване на такова гражданство, особено сега в коронакризата и пандемията и възстановяването на икономиката на Европа, не трябва да бъде зачеркната тази възможност", посочи Иванов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Служебният кабинет бе оставен с вързани ръце