Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Спорове и скандали на изслушването за "Автомагистрали" в комисията по ревизията

Според регионалния министър дружеството не нарушава закона с прехвърлянето на дейност на трети фирми, а инхаус поръчките ускоряват строителството на инфраструктура

Спорове и скандали на изслушването за "Автомагистрали" в комисията по ревизията

Председателят на комисията по ревизията Мая Манолова по време на заседанието. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С надвикване, витиевати отговори и прехвърляне на топката премина изслушването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова за дейността на държавното строително дружество „Автомагистрали“ от временната комисия по проверка и установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средствата от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавните предприятия и дружества с повече от 50% държавно участие през последните 10 години, известна още като комисия за ревизията на управлението на Бойко Борисов.

В изслушването участваха още ръководството на „Автомагистрали“ и на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Изслушването е във връзка с инхаус поръчки, възложени от пътната агенция на държавното дружество, вкл. за доизграждането на магистрала „Хемус“, заради които компанията е получила договори за близо 5 млрд. лева в последните години, както и превъзлагането на работа на компанията и плащани към други фирми без публичен конкурс. От тях средствата за „Хемус“ са за над 2,5 млрд. лева. Дружеството същевременно е сключило договори за извършването на по-голямата част от дейностите с други фирми, вкл. за наемане на техника и персонал с договори и рамкови споразумения.  

Аврамова и ръководствата на държавната агенция и на дружеството настояват, че „Автомагистрали“ не е нарушило закона, защото не е задължено да следва Закона за обществените поръчки (ЗОП) при превъзлагане. Аврамова оправда превъзлаганията с това, че се търсят начини за съкращаване на процедурите, за да може и в Северна България да има магистрали и добри пътища.

Подобна теза застъпи и Георги Терзийски от Агенция „Пътна инфраструктура“, според когото държавата е закъснява със строителството на пътната инфраструктура и затова е възложила вътрешно строителството на някои обекти, след като законът ѝ го позволява. По думите му ресорната му агенция е една от най-проверяваните институции заради обществения интерес. 

Комисията в крайна сметка реши стенограмата от заседанието да бъде предадена на Агенцията за държавната финансова инспекция, за да провери дружеството.

Поръчките за „Автомагистрали“

Още по темата

В началото на годината съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов сезира Европейската комисия (ЕК), Агенцията за държавна финансова инспекция, която вече обяви, че не е открила нарушения, Комисията за защита на конкуренцията за начина, по който дружеството е получило и изпълнява договори за почти 5 млрд. лева.

В последните години дружеството спечели обществени поръчки за поддръжка на магистралите „Тракия“, „Струма“ и „Марица“ и почти 90 км от магистрала „Хемус“. Въз основа на договорите за поддръжка на компанията се възлагат и текущите ремонти по магистралите.

Чрез инхаус възлагане компанията започна и строителните дейности по няколко ключови обекта. След като през 2016 г. беше отменена поръчка за строителството на отсечка от магистрала „Хемус“ заради съмнения, че спечелилите фирми са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия шеф на „Лукойл" Валентин Златев, компанията изненадващо беше определена да дострои магистралата. Правителството ѝ гласува над 1,35 млрд. лева за отсечката до Велико Търново, а след това и още почти 1,4 млрд. лева за отсечката от Велико Търново и пътен възел „Буховци“. Средно цената на километър излиза около 10 млн. лева за първия участък и 15,5 млн. лева за втория участък.

През есента на 2020 г. „Автомагистрали“ получи още почти 1,1 млрд. лева за над 60-км участък от пътя Видин – Ботевград от пътен възел Макреш до обхода на Монтана.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Пеканов: Забавянето на плана за възстановяване не застрашава парите за България