IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споровете за таксата от приходите на ВЕИ паркове се разгорещяват

Драгомир Стойнев отправи критики към президента, бизнесът – към премиера

16:38 | 17.01.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Споровете за таксата от приходите на ВЕИ паркове се разгорещяват

"Президентът работи срещу балансирането на енергийната система", заяви пред журналисти в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА. Поводът е изпратеното от държавния глава Росен Плевнелиев искане до Конституционния съд да бъде обявена за противоконституционна 20-процентната такса от приходите на соларни и вятърни паркове.

Припомняме, че президентът сезира Конституционния съд на 13-и януари с мотива, че нововъведената такса противоречи на основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива.

„Сега, когато това правителство прави всичко възможно да балансира системата, той за пореден път пречи. Спомнете си, че ние искахме да се разплатим с фирмите и го свършихме, въпреки че президентът наложи вето върху актуализацията на бюджета за 2013 г. Аз лично не го разбирам“, изрази недоволството си министърът.

"Къде беше Плевнелиев през 2012 г., когато приблизително 1000 мегавата бяха присъединени към нашата енергийна система от възобновяеми енергийни източници. Тогава защо той не каза нещо", попита Стойнев.

Междувременно  Българската фотоволтаична асоциация разпространи изявление по повод вчерашното изказване на премиера Пламен Орешарски, че таксата за ВЕИ мощностите е въведена, за да оцелее силно задлъжнялата Националната електрическа компания (НЕК). Организацията е „силно обезпокоена“  и от изявленията на министър-председателя, че ако Конституционният съд отмени таксата, правителството ще мисли за друга подобна мярка.

Според асоциацията с последните изявления е станало ясно, че по европейските регламенти таксата се явява „държавна помощ за фалиралата НЕК. Задлъжнялостта на НЕК от над 2,6 млд. лева не се дължи на зелената енергия, а на лошо политическо управление на отрасъла и големи кредити“, се казва в становището на организацията.

Тя възразява и срещу твърдението на премиера, че същата такса не представлява в никакъв случай по-голяма тежест, отколкото аналогични такси, въведени в почти половината европейски страни.

„В момента делът на зелената енергия в брутното вътрешно потребление е около 14%, като поставената цел е до 2020 г. е да достигне до 20,8%. България все още е твърде далеч от постиженията на другите европейски страни. С последните си изявления нашето правителството доказа, че води енергийна политика в противоречие с европейската“, допълват производителите, които изчисляват, че са инвестирали в зелените технологии 3 млрд евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
TonyZ
преди 10 години
Пирамид, ти си болно *** и се чудя как още не са те баннали и тук.Чудя се какво те мотивира да бълваш нон стоп простотии по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
Що пачка проспаха, и пак-недоволни. Когато умопомрачението обземе Тълпата, депресията става самосбъдващо се "пророчество".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Дефект му казвам. В Главния хампутер.Щото, като Овци, всеки - с глава под опашката на предната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
А защо всички, вкл. и експерти и участници в процеса, в т. ч. и президентчето и розовобузият му центурион. разбират под ВЕИ именно "разполагане на перкопанели"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
По-здрав за форума на STS solar:- Мисля за вас, колеги. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
Големият потенциал на ВЕИ в България НЕ Е в разполагането на "перкопанели", а в производството на средства за добив и оползотворяване на възобновима енергия."Възобновим Енергиен Източник" - някъде да пише "Електричество за продан на и за изкупуване от ЕРП"?Не пише. Но, от ВЕИ продукция и днес може да се печели добре.- Защо? 1.Възможност за износ - пазарът извън България е над 7 милиарда души.2.Възможност за много широка диверсификация. Енергията, като краен продукт на "ВЕИ-бранша" у нас, е САМО ПОЛУФАРИКАТ за останалите отрасли.3.Има и 4 и 5...ама дай сега, всичко наготово. Хайлази да не се редят, за тях няма. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
И къде го видя този голям потенциал? Целогодишно слънцегреене и постоянен вятър, голи ненаселени и необработваеми площи за перки и фотоволтаици или огромни пълноводни реки? Случайно да си се заглеждал през лятото с каква интензивност работят перките около Каварна, дето уж е най-духовито! Може би биомас? Имаме постоянен дърводобив, от който остават планини от отпадъци? Или ще отглеждаме специални куктури? Евтино и екологично, викаш... Единственият ни потенциал е корупцията и лакомията, която позволи потенциално милиарди кървави левчета от агонизиращото ни общество да бъдат одрани на живо и наместени в няколко офшорни сметки на шепа гадове!Имаше един потенциал - урановите ни залежи, но Костов рече - нече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 10 години
Жал ми е за вас, ВЕИ-маниаци. Голям зор ви чака, докаот не проумеете, каквото неведнъж тук ви обяснявах. популярно, като за обикновени хора.Е, "НЕОБИКНОВЕНИ" се оказахте. Халал да ви е набутвацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Pyramid
преди 10 години
КОЛИЧЕСТВОТО ЕНЕРГИЯ, изкупено и продадено от родните ВИЕ-производители на ЕРП-та ли е договорено в стратегията 2020, или инсталираните мощности? Все се канех да питам, май сега отговорът ще обясни много.Не е редно държавата да се отмято от договори, които е подписвала но, има, види се, "малък" пропуск:Някъде да пише, че държавата не си запазва правото да налага други мерки за регулиране в бранша? Някой договор за присъединяване да включва точка със съдържание от вида "-Държавата НЯМА ДА ВЪВЕЖДА други такси и сборове"? АКО има такава, би трябвало, всеки притежател на електроенергийна ВЕИ-инсталация да може да осъди държавата. Ако ли не, шоуто ще има и следващи издания.Проблемът на ВЕИ-маниаците, обаче, дори не е провалът на държавата, а именно, МАНИЯТА на самите маниаци да помпят кинти от оскубан пазар чрез преференциални изкупни цени. Вакуумът в държавните финанси и в тези на ЕРП-тата не може да е вечен та, колкото и да скача, слънчасалото братство ще пие не е една студена вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
data
преди 10 години
Не бъркайте нещата - проблема не е в ВЕИ ( господ е дал на българия голям потенциал за развитие ) , а това че българската държава водена от корупциони интереси тотално се провали в регулацията на сектора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още