Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Спортните зали поискаха нови мерки в подкрепа на бизнеса

Държавата да покрие 60% от декларираните приходи от оперативна дейност, настояват от бранша

Спортните зали поискаха нови мерки в подкрепа на бизнеса

Снимка: Pixabay

Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) излезе с официално съобщение до управляващите, в което призова за нови антикризисни мерки за опазване на бизнеса от фалит по време на второто „затваряне“, което е факт от вечерта на 27 ноември.

От асоциацията отправиха остри критики срещу насаждането страх сред населението, че спортните, фитнес, танцувални зали, зали за бойни спортове, групови занимания, басейни и други са рискови места за широко разпространение на COVID-19. „Това е опровергано с научни изследвания, последното от които е на Шефилдския университет“, твърдят от спортните зали.

Според тях затварянето на залите и спортните съоръжения е отнемане на основното човешко право на всеки гражданин да се грижи за профилактика на здравето си чрез физическа активност в специално пригодени за това места, каквито са залите в сектора здраве и фитнес и каквито са препоръките на СЗО. 

Още по темата

От асоциацията настояват държавата да поеме част от икономическата и социална тежест, предизвикана в сектор здраве и спорт, произтекла от административната забрана за упражняване на търговска дейност, както следва. Оттам предлагат държавата да покрие 60% от декларираните приходи от оперативна дейност през съответните месеци на 2019 г. за периода на забрана за осъществяване на дейността през 2020 г.

Българската асоциация за здраве и фитнес поиска още задължително разширение на допустими за финансиране по програмите 60/40, 80/20 работници и служители, включително на новоназначени такива, за икономическите сектори, пряко цитирани в заповедите на Министерство на здравеопазването (МЗ) за прекратяване на дейност, във връзка с епидемиологичната обстановка.

Друга мярка, която предлага бизнесът, е административно разпореждане на централната администрация до местните администрации за преизчисляване на такса „битови отпадъци“, недължима пропорционално за времето на административна забрана за упражняване на дейността, с влязло в сила решение на Министерски съвет или МЗ.

От асоциацията подчертават, че в отрасъла са заети и осигурени голям брой квалифицирани специалисти - персонални фитнес треньори, фитнес инструктори, треньори по различни видове спорт и спортни дисциплини, рецепционисти, маркетинг, IT и др. специалисти.

„Във връзка с гореизложеното и с грижа за цялостното благосъстояние на нацията, членовете на БАЗФ са готови час по-скоро, съблюдавайки всички хигиенни изисквания, да отворят обектите си за редовна физическа активност на българските граждани, за да осъществят  по този начин необходимата превенция, да подпомогнат възстановяването на здравето, устойчивостта и работоспособността на хората, както и директно и индиректно да способстват за възстановяването на икономиката и преодоляване последствията от пандемията“, пишат още спортните зали.

Те предлагат още, за да бъде двигателната активност още по-масова, членовете на БАЗФ да осигуряват според възможностите си безплатен достъп до обектите си при ред и условия, зависещи от конкретния обект.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Емил Димитров: Екоминистерството е предупредило за опасност от наводнения